Με στόχο την αναβίωση της καλλιέργειας του Κρητικού κίτρου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος αγροτικών εφοδίων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης (ΕΑΣΡ), συγκέντρωση των παραγωγών-μελών του υπό σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιτροπαραγωγών Κρήτης.
Στην  συνάντηση παρευρέθησαν πολλοί παλιοί και νέοι κιτροκαλλιεργητές από το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, οι οποίοι αγωνιούν και ενδιαφέρονται για το μέλλον της κιτροκαλλιέργειας στην Κρήτη.

Όπως γράφει το \”Goodnet.gr\”,  ο  Πρόεδρος της ΕΑΣΡ, κ. Νίκος Μπιρλιράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης, κ. Μανώλης Στρατιδάκης, αναφέρθηκαν στην ιστορική σημασία της καλλιέργειας κίτρου στο νησί, παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας της Ένωσης Κιτροπαραγωγών και ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η σύσταση του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιτροπαραγωγών Κρήτης.

Σκοπός της δημιουργίας του Συνεταιρισμού είναι η διάσωση και εξέλιξη της καλλιέργειας στο νησί, η ανάδειξη του παραγόμενου προϊόντος στη διεθνή αγορά τροφίμων και η ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Ο τεχνολόγος γεωπονίας της ΕΑΣΡ, κ.Ζαχαρίας Τσιριντάνης ακολούθως παρουσίασε την καλλιέργειας κίτρου, το νέο φυτοπολλαπλασιαστικό υλικό και τις εφαρμοζόμενες εγχώριες και διεθνείς τεχνικές

Η πρωτοπόρα διαδικασία θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες τις συμβολαιακής γεωργίας, η οποία θα εξασφαλίζει εγγυημένο εισόδημα στους κιτροπαραγωγούς, θα επικουρείται και θα ελέγχεται από το έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό της Ένωσης και θα πιστοποιείται ως βιολογική καλλιέργεια, ώστε να εξασφαλιστεί η απαράμιλλη ποιότητα του Κρητικού κίτρου.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των παρευρισκόμενων και την ανάδειξη του προσωρινού Δ.Σ. του υπό σύσταση Συνεταιρισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook