Στα πλαίσια των δράσεων που θα υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο των Ορέων στο Δήμο Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με εκπαιδευτικούς, πρόεδρους συλλόγων και πρόεδρους των τοπικών κοινοτήτων με σκοπό την ενημέρωση και τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή του Δήμου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Κερούλης, κ. Μιχάλης Σγουρός, κ. Νίκος Αφορδακός, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Καφετζάκη και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Χριστουλάκης.

Η ενημέρωση έγινε από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη ο οποίος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου των Ορέων ενώ παράλληλα επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο των Ορέων στην Κρήτη με την υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Κλινικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Οφθαλμολογική Κλινική-ΒΕΜΜΟ, την Νευροχειρουργική, την Ακτινοδιαγνωστική, την Ωτορινολαρρυγγολογική Κλινική, την Κλινική Ψυχολογίας και Τοξικολογίας. Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και δεύτερη φάση ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος και στα άλλα απομακρυσμένα χωριά του Νέου Καλλικρατικού Δήμου και οι δομές που θα αναπτυχθούν αυτό διήμερο να παραμείνουν και να συνεχιστούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ορέων.

Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 ημέρες την Τετάρτη 16 Μαίου και την Τρίτη 22 Μαίου 2012 και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Την Τετάρτη 16 Μαίου θα πραγματοποιηθούν Ιατρικές Εξετάσεις, Αλληλοδιδασκαλία Μαθητών ανάμεσα σε δημοτικά σχολεία πόλης και τοπικών διαμερισμάτων, Καφενείο Γυναικών στο Κρούστα στις 17.00 το απόγευμα και
Καφενείο Ανδρών στη Κριτσά στις 19.00 το απόγευμα.

Την Τρίτη 22 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί Γενική Ιατρική με τον Καθ. κ. Λιονή και την ομάδα του, θα επισκεφθούν και θα εξετάσουν κατοίκους του χωριού Πρίνα.

Η συντονιστική επιτροπή των δράσεων του Πανεπιστημίου Ορέων στο Δημο Αγίου Νικολάου αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο Κερούλη Μιχάλη, την κ. Μοσχοβιτάκη Λία, τον κ. Μαμάκη Γιώργο και τον κ. Χριστουλάκη Κωνσταντίνο.

Το Πανεπιστήμιο Ορέων

«Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έχει ως κύριο στόχο του, την παρέμβαση στα Σχολεία των Ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης με προγράμματα Συνδιδασκαλίας μεταξύ των Ορεινών Σχολείων και των μαθητών των Σχολείων των πόλεων.

Καθηγητές των Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με υπεύθυνο τον Καθ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και με την υποστήριξη άλλων καθηγητών των Παιδαγωγικών (κ. Καραγιώργος Επικ. Καθηγητής Δημοτικής Εκπαίδευσης), τους δασκάλους με τους καθηγητές των Σχολείων και με την συνεχή αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας Κρήτης, δια του Περιφερειάρχου Παιδείας κ. Αποστόλου Κλινάκη, οργανώνουν καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις, με εργαστηριακά μαθήματα για την υλοποίηση πειραμάτων φυσικής, με ιδιοκατασκευές ή εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα παιδιά των Σχολείων των Ορεινών περιοχών, με μεγάλη δεξιότητα και αγάπη για τους Τόπους τους, διδάσκουν αντίστοιχα τα παιδιά των πόλεων, τρόπους παραγωγής ρακής, παραγωγής διαφόρων τυριών, φυτέματος κήπων και περιβολιών, την τέχνη της υφαντικής, την τέχνη του κρητικού χορού, του τραγουδιού, την τέχνη της παράδοσης.

Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, προσπαθεί να διερευνήσει και να γεφυρώσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες που έχουν χαρακτηριστικά γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά με την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής.

Όλη αυτή η προσπάθεια της Αλληλοδιδασκαλίας, ανάμεσα στα παιδιά της υπαίθρου και της πόλης, είναι μεγάλης εθνικής σπουδαιότητος, δεδομένου ότι δημιουργείται συνάφεια όχι μόνο ανάμεσα στους μαθητές αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς από τη Πρωτοβάθμια βαθμίδα έως και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που ως εθελοντές υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου των Ορέων.