Με το κεφάλι «κάτω από το νερό» ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι τιμές και το κόστος ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται.

Επισήμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9%, έναντι 1,7% τον Μάρτιο. Πρακτικά ελάχιστα είδη μειώθηκαν (έως 1% το πολύ κατά μέσο όρο) ενώ μεγάλες ανατιμήσεις σαρώνουν όλα τα βασικά είδη διαβίωσης: 6% ακρίβυνε το κόστος στέγασης, 4% τα κόστος μεταφορών (μόνο η αγορά ΙΧ φτύνηνε), 2% ακρίβυναν τα ρούχα και τα παπούτσια, 2,7% αυξήθηκε το κόστος μιας εξόδου της ελληνικής οικογένειας για σε μια ταβέρνα ή για καφέ, ενώ 1,7% (κατά μέσο όρο) «τσίμπησε» ακόμα και το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.

Ακόμα και οι πατάτες, που η τιμή τους έπεσε κατά 24,6% σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ένα μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο (όταν ξεκίνησε και το «κίνημα» απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς).

Σχεδόν όλα τα βασικά είδη αυξήθηκαν πολύ πάνω από τον πληθωρισμό:
– Ηλεκτρισμός +13,9%
– Πετρέλαιο θέρμανσης +15,6%
– Φυσικό αέριο +20,7%
– Λαχανικά +5,4%
– Ψάρια +3%
– Γάλα, τυρί +2,7%
– Φρούτα +2,4%
– Ψωμί και δημητριακά +1,9%
– Καφές +6%
– Αναψυκτικά +8,6%
– Χυμοί +7%
– Ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτα +3,7%
– Ένδυση-υπόδηση +2%
– Νοσοκομειακή περίθαλψη +4,7%

Οι τιμές έπεσαν μόνον στην Υγεία (φάρμακα -5,1%, ιατροί και οδοντίατροι -1,9%), ενώ μικρές αυξήσεις σημειώθηκαν σε είδη και κλάδους χαμηλής ζήτησης (έπιπλα -1,9%, οικιακές συσκευές -1,6%, αυτοκίνητα -1,8%, οικιακές υπηρεσίες -3,2%).

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook