Την εκταμίευση της, ήδη εγκεκριμένης, δόσης των 5,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την Πέμπτη αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του EFSF σε τηλεδιάσκεψή του, σύμφωνα με πηγές στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας την αντίθεση ορισμένων χωρών εν όψει της αβεβαιότητας του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού.

Μετά την τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters πως «τα χρήματα θα δοθούν». Μεταξύ άλλων, τα ποσά που θα εκταμιευτούν θα χρησιμοποιηθούν και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να τελεσφορούν άμεσα, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης -εν όψει και της ενίσχυσης αντιμνημονιακών δυνάμεων μετά τις εκλογές- εμφανίζονταν αντίθετες στην εκταμίευση της δόσης, θέλοντας αναβολή της.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πάντως νομικά περίπλοκο, καθώς η ίδια η έγκριση της δόσης είχε εγκριθεί.

«Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, είχε αναφέρει ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, πριν την τηλεδιάσκεψη του EFSF.

Σημειώνεται πάντως πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανήλθαν την Τετάρτη, με φόντο τις συζητήσεις στην Αθήνα, στη διασύνδεση της συνέχισης της στήριξης με την εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων.

Έτσι, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου είπε ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα «λειτουργεί». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, πως «εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook