Κλείνει σταδιακά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης της Ελλάδος από το EFSF που αποφάσισε να καταβάλει σε δύο δόσεις τα 5,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τη χώρα μας.
Στον λογαριασμό του δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να κατατεθούν σήμερα τα 4,2 από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης που ανέμενε σήμερα η Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα 1 δισ. ευρώ θα δοθούν… τέλη Ιουνίου, μετά δηλαδή τις εκλογές.

Όπως δημοσιεύει το protothema.gr, η απόφαση του EFSF δεν ελήφθη για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για να μην έχει στη διάθεσή της το 1 δισ. για να καλύπτει ανάγκες πληρωμής σε μισθούς και συντάξεις.

Τα 4,2 δισ. όμως θα εξανεμιστούν μέχρι την άλλη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος τους θα δοθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιών χρεών.

Άμεσα μέχρι την επόμενη Τρίτη 15 Μαΐου θα πρέπει να αποφασίσει η χώρα μας εάν θα πληρώσει ή όχι τα ομόλογα ύψους 435 εκατ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο και δεν εντάχθηκαν στο PSI.
Τρεις ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 18/5 λήγουν και θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία λόγο βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επόμενες πληρωμές δανείων ύψους 1 δισ. δρομολογούνται για τον Ιούνιο. Έως τότε όμως η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιούσε για τρέχουσες υποχρεώσεις όπως επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία ή για την πληρωμή μισθών και άλλων εσωτερικών οφειλών του δημοσίου.

Η καταβολή της α΄δόσης των 4,2 δισ. (από την δόση των 5,2 δισ.) θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί από την Τρόικα, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον του δανειακού προγράμματος της χώρας μας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook