Με κάθε επισημότητα και με τον παραδοσιακό τρόπο ανάβει σήμερα Πέμπτη 10 Μαΐου στις 11:30 στην Αρχαία Ολυμπία, η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012».

Στην τελετή Αφής θα παραστούν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο Βρετανός υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον και ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρο Ζαννιά και άλλα μέλη της Ολομέλειας, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα εκπροσωπηθεί την επόμενη εβδομάδα (17 Μαϊου, 19:00) στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την πριγκίπισσα Άννα, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές.

Την Πέμπτη, από τα χέρια της Ινούς Μενεγάκη, στην οποία ανατέθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ για πρώτη φορά το καθήκον της Πρωθιέρειας σε τελετή Αφής της Φλόγας θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για 2η στην Άρτεμις Ιγνατίου, της χορογράφου της τελετής αφού αποχώρησε το 2008 μετά από 50 χρόνια προσφοράς η Μαρία Χορς), η φλόγα θα παραδοθεί στο Σπύρο Γιαννιώτη, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, ο οποίος προετοιμάζεται για την 4η συνεχή συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012).

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος (Σπύρος Γιαννιώτης) θα διασχίσει μια απόσταση 250μ και ακολούθως τη Φλόγα θα παραλάβει ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος που θα είναι ο νεαρός Αλέξανδρος Λούκος, Βρετανός με ελληνικές ρίζες, ο οποίος πριν από 7 χρόνια ήταν Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σιγκαπούρη για τη διεκδίκηση των Αγώνων από το Λονδίνο. Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία οκτώ ημερών εντός της Ελλάδας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραδοθεί στους Βρετανούς διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του 2012.

Προηγουμένως θα έχουν ανάψει από κοινού το βωμό στο Καλλιμάρμαρο ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας (1992, 1996, 2000, 2004) και ο Κινέζος Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ (1984), ο άνθρωπος που άναψε το βωμό και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου το 2008, ώστε να παραδοθεί λίγο αργότερα το ιερό φως στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 και 1984 στους δρόμους ημιαντοχής.

Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 3.000 χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι… Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των εκδηλώσεων είναι ότι όλα τα έξοδα της λαμπαδηδρομίας θα καλυφθούν από χορηγίες και δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το δημόσιο.

Η διαδρομή της Φλόγας

Η διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά την Τελετή Αφής, που θα γίνει στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ως εξής:

–  Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

– Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από το Καστελόριζο.

– Την 3η ημέρα (12/5) θα φθάσει στον Πειραιά και θα κατευθυνθεί προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσει.

– Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα θα αρχίσει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

– Την 5η ημέρα (14/5) θα συνεχίσει την πορεία της με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

– Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

– Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.

– Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» (Αρχαία Oλυμπια, 10/5)

11:25 – Πέρας προσέλευσης επισήμων
11:30 – Έναρξη Τελετής

– Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου- Έπαρση Σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
– Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ OΛΥΜΠΙΑΣ»
– Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά
– Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά
– Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ
– Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου
– Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
– Προσφορά αναμνηστικού δώρου από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
– Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ηρας
11:55 – Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
– Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
– Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
12:25 – Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου – πέρασμα από το Άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου «έσπασε» το 2008 με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, για να ακολουθήσει για το 2012 η κολύμβηση με το Σπύρο Γιαννιώτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

Συνοπτικά οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι σε θερινούς Αγώνες ανά διοργάνωση από το 1936:

1936 Βερολίνο Κωνσταντίνος Κονδύλης (ιδιώτης)
1948 Λονδίνο Κωνσταντίνος Δημητρέλης (στρατιώτης)
1952 Ελσίνκι Χρήστος Παναγόπουλος (ιδιώτης)
1956 Μελβούρνη Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)
1960 Ρώμη Τάκης Επιτρόπουλος (δέκαθλο)
1964 Τόκιο Γιώργος Μαρσέλλος (110μ εμπόδια, ύψος)
1968 Μεξικό Χάρης Αϊβαλιώτης (100μ στίβου)
1972 Μόναχο Γιάννης Κιρκιλέσης (ιδιώτης)
1976 Μόντρεαλ Τάσος Ψυλλίδης (110μ εμπόδια)
1980 Μόσχα Θανάσης Κοσμόπουλος (ιδιώτης)
1984 Λος Άντζελες — —
1988 Σεούλ Θανάσης Καλογιάννης (400μ εμπόδια)
1992 Βαρκελώνη Σάββας Σαριτζόγλου (σφυροβολία)
1996 Ατλάντα Κώστας Κουκοδήμος (μήκος)
2000 Σίδνεϊ Λάμπρος Παπακώστας (ύψος)
2004 Αθήνα Κώστας Γκατσιούδης (ακόντιο)
2008 Πεκίνο Αλέξανδρος Νικολαϊδης (τάεκβοντο)
2012 Λονδίνο Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση)

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook