Εκλογές «έδειξε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας μέσα από ομιλία του στη Βουλή, καθώς δε μπόρεσε να υπάρξει συνεννόηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι, σήμερα, Πέμπτη, θα επιστρέψει και εκείνος, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

«Το πρωί της Πέμπτης θα επιστρέψουμε την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα για μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δυο κόμματα του Μνημονίου, μιλάνε τη γλωσσά του χαρτοπαίχτη. Σαμαράς και Βενιζέλος μιλούν τη γλωσσά της μπλόφας», σημείωσε χαρακτηριστικά για τις άκαρπες συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε το λόγο του τονίζοντας την ιστορικότητα της στιγμής, λέγοντας πως «κρατάμε στα χεριά μας μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την ευκαιρία ανατροπής των προγραμμάτων λιτότητας. Αξιοποιήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τη διερευνητική εντολή. Η εντολή του λαού είναι για άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο .Δεν πρόκειται να προδώσουμε και να εγκαταλείψουμε το λαό. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε μαζί του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, τόνισε πως αφού η εντολή του λαού είναι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο δε θα υπάρξει «κανένα μέτρο λιτότητας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και αργότερα, αλλά θα είναι άμεση η επαναφορά του κατώτερου μισθού», σημειώνοντας παράλληλα, πως είναι «ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να πάμε στην απλή αναλογική, να αλλάξουμε νόμο περί ευθύνης υπουργών»

Μάλιστα, αναφορικά με τις θέσεις του επάνω στο Μνημόνιο II, ο κύριος Τσίπρας σχολίασε πως «όσοι εγγυήθηκαν την εφαρμογή της δεύτερης δανειακής σύμβασης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπογραφές τους δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό γιατί έγιναν ερήμην του λαού, ενώ η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τους μισθούς και τις συντάξεις είναι η δύναμη που ζητά να διαγραφεί το Μνημόνιο».

Αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «ο ελληνικός λαός μας έδωσε δύναμη μεγάλη, αλλά όχι αρκετή για μια κυβέρνηση Αριστεράς», σχολιάζοντας πώς αν τα κόμματα της Αριστεράς είχαν κατέβει ως μία δύναμη στις εκλογές, τότε δε θα βρισκόμασταν σε αυτό το αδιέξοδο.

«Αν είχαμε ενωθεί με τον κ. Κουβέλη, του οποίου έχουμε τη στήριξη, πριν τις εκλογές τώρα δε θα φτάναμε εδώ. Μας λυπεί η άρνηση της κ. Παπαρήγα να μιλήσει μαζί μας, τώρα που δίνεται δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή τη λαίλαπα. Είναι μια βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει το ΚΚΕ, όμως εμείς δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επικοινωνία», υπογράμμισε.

«Η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ισχνή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Ο κ. Βενιζέλος μας έθεσε το δίλλημα ή εφαρμογή του Μνημονίου ή επαναληπτικές εκλογές. Αύριο επιστρέφουμε τη διερευνητική εντολή. Ας αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά τις ευθύνες του», κατέληξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, ωστόσο, ότι μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών στις διαδικασίες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook