Οι δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν εφέτος περί τα 100 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 85 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών, που αναφέρει σε δημοσίευμα της, την Πέμπτη, η εφημερίδα Τα Νέα.

To έλλειμμα που προκύπτει είναι περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ αν δεν υπολογισθούν οι πληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (ύψους 12,8 δισ. ευρώ), μειώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, κενό το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να καλυφθεί από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ΤτΕ ενημερώνουν εκπροσώπους κομμάτων για την ταμειακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στοιχεία.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα δανεικά που θα στέλνει η τρόικα με βάση το Μνημόνιο 2, θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή ομολόγων που λήγων και τόκων, και δεν θα πηγαίνουν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις κρατικές δαπάνες πηγαίνει για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και προνοιακά επιδόματα. Το συνολικό κονδύλι για συντάξεις θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ, ενώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ προβλέπεται κονδύλι 17,9 δισ. ευρώ.

Λόγω της κρίσης και της αυξημένης ανεργίας η δαπάνη που έχει ξεφύγει είναι τα προνοιακά επιδόματα που θα ανέλθουν σε 14,1 δισ. ευρώ.

Για τη λειτουργία του κράτους οι δαπάνες ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για τις δημόσιες επενδύσεις διαμορφώνεται σε 7,9 δισ. ευρώ. Επίσης, το κράτος έχει λοιπές δαπάνες 2,9 δισ. ευρώ και αποδίδει κάθε χρόνο στην ΕΕ 2,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται κυρίως από τις εισπράξεις ΦΠΑ.

Τέλος, για τόκους το κονδύλι ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει από φόρους 52,2 δισ. ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια 4,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, 20 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ περίπου 8 δισ. ευρώ.