Το περιοδικό «Παλίμψηστον» της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου έχει καθιερωθεί από το πρώτο τεύχος του, που παρουσιάστηκε από τον τότε έφορο της «Β.Δ.Β» Νίκο Γιανναδάκη, το 1985, ως ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά Λόγου στην Ελλάδα. 

Με νέα Συντακτική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Κώστα Μπουρναζάκη, Κώστα Ανδρουλιδάκη, Ντιάνα Μανουρά, Κλαίρη Μιτσοτάκη, Γεωργία Ορφανού, ξεκίνησε την Γ' περίοδο κυκλοφορίας του από το τεύχος 25, το φθινόπωρο του 2010. 

Συνεχίζοντας την παράδοση κειμένων υψηλής ποιότητας, το «Παλίμψηστον» προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό συνεργασίες σημαντικών προσωπικοτήτων των ελληνικών γραμμάτων και νεοελληνιστών. 

Με ευρύ πεδίο θεμάτων Λογοτεχνίας, Φιλολογίας και Ιστορίας, από την κλασική περίοδο, τα χρόνια της Κρητικής Λογοτεχνίας ώς τη σύγχρονη εποχή, με μελέτες για Έλληνες και Ευρωπαίους δημιουργούς, μεταφράσεις, ανέκδοτα ποιήματα, ερευνητικές εργασίες, και αφιερώματα σε προσωπικότητες των γραμμάτων μας, το «Παλίμψηστον» εξακολουθεί την πορεία του στον χρόνο, τιμώντας την πνευματική Κρήτη και συνεχίζοντας τις προσπάθειες της Βικελαίας Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου να καταθέτει ουσιαστικά έργα στον σύγχρονο πολιτισμό.

 Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Τετάρτη 16 Μαΐου ώρα 8 μ.μ., είναι αφιερωμένη στην πορεία του περιοδικού, στη σημασία του για τα ελληνικά γράμματα, και στα τρία πρόσφατα τεύχη του. 

Ομιλητές είναι: η φιλόλογος κ. Γεωργία Ορφανού, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης, η φιλόλογος κ. Αγγελική Καραθανάση, σύζυγος του Χανιώτη ποιητή Γιώργη Μανουσάκη (στον οποίο είναι αφιερωμένο το «Παλίμψηστον», τεύχος 25), και ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης (μια μεγάλη ενότητα νέων ποιημάτων του δημοσιεύεται στο τεύχος 27 του περιοδικού), που έρχεται από την Κύπρο ειδικώς για αυτή την εκδήλωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Γιάννης Κουράκης, Δήμαρχος Ηρακλείου: Χαιρετισμός

Γεωργία Ορφανού: «Η πορεία του περιοδικού “ Παλίμψηστον”»

Αγγελική Καραθανάση - Μανουσάκη: «Ξενάγηση στο λογοτεχνικό εργαστήρι του Γιώργη Μανουσάκη»

 Θεοχάρης Δετοράκης: «Ο Τύπος στην Κρήτη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας»

 Κυριάκος Χαραλαμπίδης: «Στοιχεία ποιητικού DNA»

         Τη φροντίδα της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, ως Πρόεδρος της «Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας».