Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σλαβική υπηρεσία της Deutsche Welle μετά τη συνάντησή της με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένα και με τις δύο πλευρές χωριστά και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Από την πλευρά του, ο κ. Γιάνσα δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων και τόνισε ότι θα λυπηθεί εάν τα Σκόπια δεν καταφέρουν ούτε στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ανέφερε μάλιστα ότι η ΠΓΔΜ περιμένει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ενώ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου της δόθηκε η υπόσχεση για ένταξη στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η αναβολή αυτή επηρεάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Συνιστά κοινό συμφέρον να υπάρξει λύση και αναμένουμε ευελιξία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της ονομασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την περίοδο να ασχοληθεί με το ζήτημα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δίχως την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει! Αυτό σημαίνει ξανά και ξανά συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν υπήρξε συμφωνία. Επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση», κατέληξε η Μέρκελ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook