Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα «Δυνατότητες Εναλλακτικών Καλλιεργειών στο Δήμο Γόρτυνας – Η Καλλιέργεια Οπορωφόρων Δένδρων» που διοργανώθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 από το Δήμο Γόρτυνας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Πράσινου, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Οι πολίτες που παρακολούθησαν την ημερίδα, πλημμύρησαν κάθε γωνιά της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της παρουσίασης, τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Το κοινό δεν παρακολούθησε με παθητικό τρόπο την παρουσίαση των ομιλητών, αλλά πήρε ενεργό ρόλο, καταθέτοντας ερωτήσεις.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες ζήτησαν να μάθουν για το είδος των εναλλακτικών καλλιεργειών που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, αν αυτές χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τους τρόπους καλλιέργειας τους. Κατατοπιστικές απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα των παρευρισκομένων έδωσαν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Δρ. Σπύρος Λιονάκης κι ο Τεχνολόγος Γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας, Δρ. Νεκτάριος Πομποδάκης, διαφωτίζοντας τους υποψήφιους καλλιεργητές.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, τονίζοντας πως ο Δήμος συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσει στην ενημέρωση των παραγωγών για καλλιέργειες που μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημα τους.

«Ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα την ενημέρωση που θα πρέπει να έχει ο κάθε δημότης.

Ιδιαίτερα κατά την παρούσα χρονική περίοδο με την οικονομική κρίση να έχει αποδιοργανώσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε όσο το δυνατό περισσότερο στην εύρεση λύσεων για την ανάκαμψη του παραγωγικού τομέα της περιοχής μας. Η κατεύθυνση της οικονομίας του Δήμου μας, προκειμένου να εξέλθει από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, πρέπει να είναι η σοβαρή ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Πρέπει όλοι μας να επανεκτιμήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της γης μας. Οι νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες έχουν πυροδοτήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τον τελευταίο καιρό. Ανθρώπων που αναζητούν τρόπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να ξεκινήσουν μία νέα δραστηριότητα.

 Για το λόγο αυτό κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να πληροφορήσουμε το Γορτύνιο δημότη με όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο, για τις δυνατότητες που υπάρχουν με την ενασχόληση νέων εναλλακτικών καλλιεργειών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ομότιμο καθηγητή κύριο Σπύρο Λιονάκη και τους Γεωπόνους του Δήμου μας και για την διεξαγωγή της ημερίδας.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι γεωπόνοι του Δήμου Γόρτυνας προγραμματίζουν για το εγγύς μέλλον κι άλλες ομιλίες με συγγενή περιεχόμενο, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν όσες περισσότερες γνώσεις στους επίδοξους καλλιεργητές που φιλοδοξούν να στραφούν στις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook