Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής και να αποφευχθούν οι κάλπες που θα έθεταν σε νέα περιπέτεια την Ελλάδα.

Έπειτα από ένα μπαράζ επαφών και αφού νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καταθέσει τη διερευνητική εντολή, η Προεδρία τη Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής θα συναντηθεί με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που είχαν λάβει εντολή, δηλαδή με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα δεχτεί κατ’ ιδίαν διαδοχικά τον κ. Πάνο Καμμένο, την κ. Αλέκα Παπαρήγα, τον κ. Ν. Μιχαλολιάκο και τον κ. Φώτη Κουβέλη.

\"\"video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή επιλέχτηκε καθώς υπήρχαν επιμέρους αντιρρήσεις για μια κοινή συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο, αφού υπάρχουν κόμματα λ.χ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, που εξαρχής έχουν εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης (διαβάστε ρεπορτάζ σχετικά με την τακτική των πολιτικών αρχηγών).

Νωρίτερα, σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παραδώσει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο να κάνει λόγο στην αρχή της συνάντησης για «ψήγματα αισιοδοξίας» στην αρχή της συνάντησης.

To κλίμα ουσιαστικά παραπέμπει σε μία στάση αναμονής των τριών πολιτικών αρχηγών που έχουν πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κοιυβέλης) έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δρομολογηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα αποτρέψει την νέα προσφυγή στις κάλπες.

Δηλώσεις από τους δύο άντρες δεν έγιναν, ωστόσο, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα μας, αρχής γενομένης με την εκπροσώπησή της στη συνεδρίαση του Ecofin την Κυριακή (αντικείμενο οι ισπανικές τράπεζες) καθώς και στις επικείμενες συνόδους Κορυφής και ΝΑΤΟ.

Επιπλέον οι δύο άντρες συζήτησαν και για το καυτό θέμα του ομολόγου ύψους 435 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει στις 15 Μαΐου και για το οποίο κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια για συμφωνία παράτασης του χρόνου αποπληρωμής..

Ετοιμάζουν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την οξύτατη αντίδραση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευ.Βενιζέλου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με διετή ορίζοντα, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι αναμένει την απάντηση του κ. Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Aπό τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έγινε σαφές πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

» Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία προσπάθεια συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Είναι όμως αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.

» Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν.»

με πληροφορίες από protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook