Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας, πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την ευρωζώνη αν και όλες «οι σημαντικές δυνάμεις» στην Ευρώπη προσπαθούν για να κρατηθεί η ευρωζώνη ανέπαφη.

Σε ερώτηση αν μια έξοδος από την ευρωζώνη αποτελεί θέμα «ταμπού», ο Χάιντς Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα «ταμπού».

Σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ανέφερε πως συμφωνίες που έχουν συναφθεί θα πρέπει να τηρούνται, ωστόσο, πέρα από τα πακέτα λιτότητας θα πρέπει, κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο, να γίνουν προσπάθειες για να ανοίξουν ευκαιρίες, να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εξέλθουν από το σημερινό τους αδιέξοδο.

Ο Χάιντς Φίσερ, σημειώνοντας, πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που συνδέονται με την Ελλάδα - αν κανείς θέλει να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις - εξέφρασε την πεποίθησή του πως εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα αποπληρώσει, τουλάχιστον ένα μέρος, των δανείων που λαμβάνει.

Συμπερασματικά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και ασαφής και θα πρέπει τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό να υπάρξει υπευθυνότητα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση.


real.gr