Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι αντιφατικές έννοιες και περιγράφει τρόπους για τη συνύπαρξή τους, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Δευτέρα στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, μία ημέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ – Ολάντ.

Mία οικονομική ανάπτυξη «ισχυρή και επί σταθερής βάσης» δεν έρχεται «σε καμία περίπτωση σε αντίφαση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά και την οποία πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν με επιμονή. Αντίθετα ενισχύουν η μία την άλλη», γράφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αποδοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά μία ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με τη δημιουργία ελλειμμάτων, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι «ένας προϋπολογισμός που έχει ευφυώς εξυγιανθεί δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την οποία η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι αδιανόητες».

«Ως προς την ανάπτυξη, συμμετέχει στη δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της σταθεροποίησης των κρατικών εσόδων», προσθέτει.

Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τη συνάντηση γνωριμίας που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Β. Σόιμπλε προβάλλει μέσω του άρθρου του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα τις «αρετές» του γερμανικού μοντέλου που βασίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Ένα από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι τα μέλη της Νομισματικής Ένωσης οφείλουν να εργασθούν αδιάλειπτα για την σύγκλιση των εθνικών οικονομιών τους. Αλλά οφείλουν επίσης να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, μία απαίτηση που συχνά αγνοήθηκε στο παρελθόν. Κάθε βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν την ανταγωνιστικότητα», τονίζει.

Τέλος, δηλώνει έτοιμος να μελετήσει τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ώθηση της ανάπτυξης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook