Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προχωρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πλήρη αποτυχία που είχαν όλες οι προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού «υπηρεσιακής» που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Στην ουσία στην αυριανή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο θα διερευνηθεί εάν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν στο πρόσωπο του «υπηρεσιακού» πρωθυπουργού. Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη διαδικασία αποτύχει τότε βάσει Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους τρεις επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Υπενθυμίζεται ότι τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Πέραν τούτων όμως το Προεδρικό Διάταγμα από τον κ. Κάρολο Παπούλια το οποίο θα διαλύει την Βουλή και θα ορίζει την ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να εκδοθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο το πρωί καθώς μια σειρά κοινοβουλευτικών εκκρεμοτήτων εμποδίζει την άμεση κήρυξη των εκλογών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό – έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε από το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα – την ερχόμενη Πέμπτη 17.05.2012 στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Βουλής προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία όσων αναδείχθηκαν βουλευτές από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στην συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Βύρων Πολύδωρας καθώς από τα μέλη του προεδρείου της προηγούμενης Βουλής, μόνο αυτός και ο κ. Τάσος Κουράκης κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Επιπροσθέτως, στις 11 το πρωί της Παρασκευής η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η εκλογή των αντιπροέδρων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ζωής της συγκεκριμένης Βουλής θα διαρκέσει λίγες ώρες καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής θα την διαλύσει και θα προκηρύξει νέες εκλογές με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 10η και 17η Ιουνίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook