Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε συνταγματικό τον περιορισμό των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη σύσταση και συγχώνευση Ανώνυμων Εταιρειών, καθώς ο περιορισμός αυτός υπαγορεύεται από το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες, στην υπ\’ αριθμ. 7/2012 απόφασή τους, έκριναν ότι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «προκύπτει ότι ο περιορισμός της αμοιβής του συμβολαιογράφου για τα καταστατικά Ανωνύμων Εταιρειών δικαιολογείται» και είναι «ευλόγως αναγκαίος και πρόσφορος για τη σύσταση ή τη συγχώνευση Ανωνύμων Εταιρειών, είτε με απορρόφηση, είτε με τη σύσταση νέας εταιρείας».

Και αυτό, συνεχίζουν οι δικαστές, γιατί «διαφορετικά η σύσταση ή συγχώνευση των Ανωνύμων Εταιρειών θα είχε δυσβάστακτο κόστος και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ο στόχος του νομοθέτη για τον περιορισμό των δαπανών για τη σύσταση και επέκταση των μεγάλων κεφαλαιουχικών εταιρειών, και ο απώτερος στόχος του που είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Εξάλλου, σημειώνουν οι δικαστές, «δεν είναι δε δυσανάλογος ο περιορισμός του δικαιώματος του συμβολαιογράφου, ιδίως ενόψει του ότι πρόκειται για περιορισμένη κατηγορία εκ των ευρείας εκτάσεως αντικειμένων της αρμοδιότητας του συμβολαιογράφου».

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός της αμοιβής των συμβολαιογράφων επί των καταστατικών των Ανωνύμων Εταιρειών αποτελεί επιτρεπτό περιορισμό της κατοχυρωμένης «με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας των συμβολαιογράφων».

Επίσης, σε άλλο σημείο της απόφασης της Ολομέλειας υπογραμμίζεται ότι ο περιορισμός της αμοιβής των συμβολαιογράφων δεν είναι αντίθετος στις διατάξεις του Συντάγματος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αρχή της αναλογικότητας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook