Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας βρέθηκαν μαθητές του Γυμνασίου Αγίων Δέκα, του Γυμνασίου Βαγιονιάς και του Ενιαίου Λυκείου Αγίων Δέκα, προκειμένου να δουν και να γνωρίσουν από κοντά το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για την υιοθεσία του μνημείου από τις σχολικές κοινότητες της περιοχής, ώστε να προωθηθεί το έργο της αναστύλωσης και ανάδειξής του και αποτελεί πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ» και του Δήμου Γόρτυνας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, πριν φθάσουν στις όχθες του Ληθαίου, βλέποντας μπροστά τους να αποκαλύπτεται περήφανο το Μεγάλο Θέατρο. Ένα μνημείο που πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια και δικαίως θεωρείται από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά θέατρα που έχουν διασωθεί.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την σημαντική συμβολή της Κίνησης Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ» προκειμένου το Μεγάλο Θέατρο, μετά από αιώνες που βρισκόταν θαμμένο στην αγκαλιά της μεσαρίτικης γης, να βγει εκ νέου στο φως και να θέτει πλέον υποψηφιότητα ώστε να αναστυλωθεί, να γίνει επισκέψιμο και να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος.

Επίσης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των ανασκαφών αλλά και για το πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου, όπως και για την υπό σύσταση κίνηση πολιτών με την επωνυμία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» που θα έχει ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων, μέσω ειδικού «κουμπαρά», τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας.

Σημειώνεται ότι την ξενάγηση ανέλαβε ο καθηγητής Αλέξανδρος Μπασέτας, ενώ τα παιδιά συνόδευσε κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Ανδρέας Καραπαναγιώτης, παρουσιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το έντονο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τη νέα γενιά και την καλλιέργεια της σχέσης της με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Ανάλογες επισκέψεις στην αρχαία Γόρτυνα έχουν προηγηθεί κατά καιρούς κι από άλλα σχολεία του μεσαρίτικου Δήμου, ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στον χώρο διάφορες μαθητικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα και να αγκαλιάσουν το Μεγάλο Θέατρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook