Απολύτως ασφαλείς και πλήρως «θωρακισμένες» απέναντι στις όποιες πιέσεις προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα είναι οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν «ανοικτή γραμμή» για άντληση κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, εντός των ερχόμενων ημερών θα φτάσουν στα ταμεία των τραπεζών τα πρώτα 18 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δίνοντας επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι τραπεζίτες αλλά και κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος διαβεβαιώνουν ότι για όσο χρονικό διάστημα η χώρα καλύπτεται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψουν θέματα ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και αυτό γιατί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA) που χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «δύναμη πυρός», η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ, αντλώντας ουσιαστικά χρήματα χωρίς περιορισμό από το ευρωσύστημα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει περί τα 55 δισ. ευρώ σε

ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA, γεγονός που σημαίνει ότι η ροή των χρημάτων προς την Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα το τελευταίο διάστημα, παρά την πολιτική αστάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατάις Κάρολος Παπούλιας μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς το τηλεφώνημα που είε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και σύμφωνα με τα όσα είπε:

«Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι την ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. […] Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook