Οι στιγμές είναι ιστορικές και κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Συνεπώς κάθε μέτρηση της κοινής γνώμης…αποκτά βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της χώρας μας. Τα «Επίκαιρα» σας παρουσιάζουν την πρώτη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν το «ναυάγιο» για το σχηματισμό κυβέρνησης και την ανεπίσημη προκήρυξη νέων εκλογών εντός Ιουνίου.

Ταυτότητα της Έρευνας:

Εταιρεία: VPRC

Χρόνος Διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 10-14 Μαϊου 2012

Δείγμα: 804 άτομα ηλικίας 18 και άνω

Πρόθεση Ψήφου

ΝΔ: 14,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%

ΠΑΣΟΚ: 10,9%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,7%

ΚΚΕ: 4,4%

Χρυσή Αυγή: 2,2%

ΔΗΜΑΡ: 6,1%

Δημοκρατική Συμμαχία: 1,1%

Δημιουργία Ξανά: 1,6%

Άλλο κόμμα: 2,3%

Αναποφάσιστοι: 17,3%

ΔΞ/ΔΑ: 6,0%

Τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και μετεκλογικά επι­βεβαιώνει η δημοσκόπηση της VPRC. Παρότι η λαϊκή εντολή είναι πολύ νωπή, τα όσα ακολούθησαν από το κλείσιμο της κάλπης ανα­τρέπουν εκ νέου τα δεδομένα, αφού μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές το 24% αυτών που ψή­φησαν δηλώνει πλέον… αναπο­φάσιστο!

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται πια πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 20,3% στην πρόθεση ψήφου αυτών που συμμετείχαν. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 14,2% και στη δεύτερη θέση, εξακολου­θώντας να πληρώνει τα «σπα­σμένα» του δικομματισμού, την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα σημερινά αδιέξοδα και, βέβαια, τη στροφή υπέρ του Μνημονίου. Στην ίδια μοίρα και το ΠΑΣΟΚ, αν και φαίνεται ότι οι ρηξικέλευθες προτάσεις περί διάλυσης και επα­νασχεδιασμού του μάλλον «φρενάρουν» την ελεύθερη πτώση των ποσοστών του.

Η Δημοκρατική Αριστερά αναδεικνύεται τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, με 6,1%, καθώς οι πολίτες δείχνουν να επικροτούν τη μετεκλογική στάση του κόμματος. Ο Φώτης Κουβέλης παραμέ­νει το «ισχυρό χαρτί», με υψηλή διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους και με ρητορική που κερδίζει τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Συρρί­κνωση των ποσοστών του ΚΚΕ καταγράφονται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Κάποιοι από τους νικητές των πρόσφατων εκλογών δείχνουν ότι δύσκολα θα κρατήσουν τα υψηλά ποσοστά τους, καθώς στο σύ­ντομο μετεκλογικό διάστημα δεν κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 3,7% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας εφτά και πλέον μονάδες από το εκλογικό ποσοστό τους, σημείο που δείχνει ότι ο κ. Καμμένος δεν κατάφερε να αναδειχθεί στον κεντροδεξιό αντιμνημονιακό πόλο του πολιτικού τοπίου. Πιθανότατα εκτός Βουλής, με βάση τη δημο­σκόπηση της VPRC, θα μπορούσε να μείνει η Χρυσή Αυγή, πληρώ­νοντας την υπερ-έκθεση των εκπροσώπων της, τα στρατιωτικά πα­ραγγέλματα και κάποια «μυστικά» της που βγήκαν στην επιφάνεια. Ταυτότητα και στρατηγική στην κινούμενη άμμο της σημερινής πο­λιτικής κατάστασης αναζητούν ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημιουργία, Ξανά και η Δράση αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

epikaira.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook