Ένα σύγχρονο σχολείο ‘στολίδι’ για την δημόσια εκπαίδευση στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παραδόθηκε  σήμερα στην τοπική κοινωνία του δημοτικού διαμερίσματος Βάμου του δήμου Αποκορώνου Χανίων, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Πρόκειται για διθέσιο νηπιαγωγείο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, και θα λύσει πιεστικά προβλήματα-υποδομών της τοπικής εκπαίδευσης.

Στην τελετή  παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο νέο νηπιαγωγείο, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Μανόλης Νικολούδης, γονείς, μαθητές, φορείς της εκπαίδευσης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Ένα ακόμα σημαντικό έργο παραδίνεται σήμερα για την ενδοχώρα της Κρήτης, το διθέσιο νηπιαγωγείο Βάμου. Συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη και χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του χρόνου 500 έργων, σε όλη την Κρήτη, ένας μεγάλος στόχος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των φορέων που υλοποιούν προγράμματα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε επιπλέον πόρους από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Μεταφέραμε έργα από τα τομεακά προγράμματα και έτσι απομένουν ‘ελεύθεροι’ πόροι για την Κρήτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουμε μεταφέρει 30 εκ. ευρώ στα τομεακά προγράμματα, κονδύλια που μένουν στο νησί για αναπτυξιακά έργα. Τα έργα αυτά θα δώσουν ανάπτυξη στο νησί, θέσεις εργασίας αλλά και ποιότητα ζωής ειδικά σε περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης».

ΕΣΠΑ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνοαυτάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτέλεση του ΕΣΠΑ στο νησί απάντησε: «Οι ρυθμοί για την Κρήτη είναι ικανοποιητικοί, βρισκόμαστε στην δεύτερη θέση σε απορροφητικότητα το πρώτο τρίμηνο του 2012. Όμως στο τέλος θα κάνουμε συνολικά το λογαριασμό, και το ουσιαστικό είναι να μεταφέρουμε πόρους από το ΠΕΠ Κρήτης στο τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατόν προς το τέλος της περιόδου περισσότεροι πόροι για την εκτέλεση και νέων έργων στο νησί μας».

Την ικανοποίηση του για την πρόωρη κατασκευή του νηπιαγωγείου από τον εργολάβο του έργου εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει, προς όφελος των παιδιών αλλά και των νηπιαγωγών.

Το νέο νηπιαγωγείο είναι δυναμικότητας 60 παιδιών, τα οποία θα φιλοξενούνται σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Το ολοήμερο νηπιαγωγείο κατασκευάστηκε  σε οικόπεδο επιφανείας 773,43m2 και αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 223,78m2 και ισόγειο εμβαδού 346,32m2 με τη συνολική επιφάνεια να υπολογίζεται 570 m2.

Το υπόγειο του κτίσματος αποτελείται από λεβητοστάσιο- δεξαμενή καυσίμων, διάδρομο, υδροστάσιο, χώρο πλυντηρίων, δύο αποθήκες και WC. Στο ισόγειο βρίσκονται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γραφείο, οι δύο αίθουσες, ο κοιτώνας, η τραπεζαρία, η κουζίνα και τα λουτρά και WC νηπίων και προσωπικού με τον προθάλαμό τους. Όλοι οι χώροι παραδόθηκαν πλήρως ολοκληρωμένοι, συμπεριλαμβανόμενων του κλιμακοστασίου  και του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και οι εργασίες ξεκίνησαν με την έναρξη λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας.

Το έργο παραδόθηκε 40 ημέρες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία περαίωσης, ενώ η δαπάνη του εμφανίζεται μειωμένη, κατά 243.000 ευρώ, σε σχέση με τη σύμβαση. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του με το ΦΠΑ ήταν 1.270.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook