Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό με το υπουργείο Εξωτερικών να αναλαμβάνει ο Λοράν Φαμπιούς, πρωθυπουργός το 1984 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, και το υπουργείο Οικονομικών να περνά στα χέρια του Πιερ Μοσκοβισί, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ.

Άνδρες και γυναίκες (17 και 17) συμμετέχουν ισότιμα ως υπουργοί και υφυπουργοί στη γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας από τις κυριότερες προεκλογικές του υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μανουέλ Βαλ της δεξιάς τάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ «ηχηρή» είναι η απουσία από το κυβερνητικό σχήμα της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, η οποία δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» η συμμετοχή της εφόσον δεν διατηρεί την πρωθυπουργία.

Η εκλεγμένη της Γουιάνας (γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα στη Νότια Αμερική) Κριστιάν Τομπιρά αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαριζόλ Τουρέν, 53 ετών, στενή συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επέλεξε ως κυβερνητική εκπρόσωπο και υπουργό των Δικαιωμάτων των Γυναικών την 34χρονη Γαλλο-Μαροκινή Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, πρώην εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας. Η Ορελί Φιλιπετί ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και η ηγέτης των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό το υπουργείο Στέγασης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έχει ηγηθεί ενός μεταρρυθμιστικού ρεύματος στους κόλπους των Σοσιαλιστών. Διατέλεσε στενός συνεργάτης του τέως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και μεταπήδησε στο «στρατόπεδο» του Ολάντ όταν έδυσε το αστέρι του Στρος-Καν εν μέσω σεξουαλικών σκανδάλων.

Θεωρείται ότι με την εμπειρία που διαθέτει στις ευρωπαϊκές σχέσεις ο προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις 54χρονος Μοσκοβισί μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στη γαλλική εκστρατεία «αντεπίθεσης» απέναντι στο μοντέλο στείρας λιτότητας που έχει ενστερνιστεί η Γερμανία.

Ο Μοσκοβί αναλαμβάνει την ευαίσθητη αποστολή να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις προς τις νευρικές αγορές για την πρόθεση της Γαλλίας να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά από το 1974 (εντός πενταετίας), και στην προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών στραμμένων στην ανάπτυξη.

Στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο 64χρονος βουλευτής Βρετάνης Ζαν-Ιβ Ντριάν. Συνολικά, τα υπουργικά χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό είναι 34, έναντι 32 για την κυβέρνηση του απελθόντος Φρανσουά Φιγιόν.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Πέμπτης συγκαλείται ο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της προεδρίας Ολάντ, που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας την 6η Μαΐου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook