Oι λάτρεις του πράσινου και των ειδυλλιακών παραλιών θα βρουν στη Βόρεια Εύβοια τον ιδανικό τόπο διακοπών. Το μοναδικό Παλαιοντολογικό Μουσείο σε όλο τον νομό, τα όμορφα χωριά, τα σημαντικά μοναστήρια, τα πυκνόφυτα μονοπάτια και η πλούσια φύση που προσφέρει έως και κολύμπι σε καταρράκτες, θα σας συναρπάσουν.

1 Η Λίμνη είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Εύβοιας που σέβεται απόλυτα τη μαγευτική τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένη, ανάμεσα στους πρόποδες του πευκόφυτου βουνού Καντήλι και την εκπληκτική της παραλία στον Ευβοϊκό.

\"Λίμνη

Η πανοραμική της θέα είναι η πρώτη που θα σας εντυπωσιάσει, ενώ περιπλανώμενος στα στενά σοκάκια της θα διαπιστώσετε με χαρά ότι η καλαισθησία τη συνοδεύει και στα ενδότερα, γεγονός που οφείλεται στην ομοιογένεια των χαμηλών άσπρων σπιτιών με τις κεραμοσκεπές.

Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε από κοντά τα σπίτια της ηρωικής Λέλας Καραγιάννη, που αντιστάθηκε με σθένος στον ναζισμό, και του μεγάλου μας εθνικού σατιρικού συγγραφέα Νίκου Τσιφόρου. Η Λίμνη όμως διαθέτει και σπουδαία αρχοντικά. Μια επίσκεψη σε αυτό του Aγγελή Φλώκου που λειτουργεί ως ιστορικό και λαογραφικό μουσείο φιλοξενώντας μάλιστα και αρχαιολογικά ευρήματα θα σας μυήσει στην πλούσια ιστορία της περιοχής. Από τους 2.000 κατοίκους της Λίμνης αρκετοί είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία, γι\’ αυτό και τα ψάρια που θα γευθείτε στα παρακείμενα ταβερνάκια του παραλιακού δρόμου είναι «ζωντανά». Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ και καταλύματα, ενώ ένθεν κακείθεν υπάρχουν μια σειρά από μαγευτικές παραλίες με διασημότερη το Κοχύλι.

Εκτός από τα μπάνια, ο τόπος προσφέρεται και για πεζοπορίες μέσα στα δασοσκέπαστα μονοπάτια. Ειδικότερα, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Zωοδόχου Πηγής με τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής χτισμένης πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά.

\"Μονή

Μονή του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Αν βρεθείτε εδώ τον Αύγουστο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά τα «Ελύμνια», τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οφείλουν την ονομασία τους στην παρακείμενη αρχαία πόλη Ελύμνιον, στην οποία κάνει αναφορά στα έργα του ο Σοφοκλής.

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Λίμνη: 80χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Λίμνη: 30 χλμ.

2 Στην καρδιά της Βόρειας Εύβοιας βρίσκεται η Κερασιά, ένα ημιορεινό χωριό σε υψόμετρο 560 μέτρων, ανάμεσα στον οδικό άξονα που συνδέει την Αγία Αννα με την Ιστιαία. Εκτείνεται ανατολικά των πηγών του ποταμού Νηλέα και είναι παραδομένο στην αγκαλιά της φύσης, που αποτελεί και το βασικότερο κίνητρο όσων επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Γι\’ αυτό άλλωστε και συρρέουν στα σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν σε εκπληκτικές τοποθεσίες όπως το Μακρολίβαδο, ένα οροπέδιο σε απόσταση 3 μόλις χιλιομέτρων με μεγάλη ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων.

Από πάνω του στέκει το Ξηρό Ορος, που χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση ελάτων, ενώ από την κορυφή του μπορεί να θαυμάσει κανείς -όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα- τον Ολυμπο προς δυσμάς και τις Σποράδες προς ανατολάς. Φαίνεται όμως ότι οι πλούσιες χλωρίδα και πανίδα έχουν πολύ βαθιά τις ρίζες τους σε αυτό τον τόπο, καθώς το 1992 η παλαιοντολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Αθηνών έφερε στο φως ευρήματα από ελέφαντες, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, γιγάντιες χελώνες και ελάφια που έζησαν εδώ πριν από έξι έως εφτά εκατομμύρια χρόνια! Το 2006 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έτσι ώστε να ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς, το οποίο μέσα από μια πλούσια συλλογή εντυπωσιακών εκθεμάτων, όπως ο χαυλιόδοντας μήκους 1,8 μ., που πλαισιώνεται από ακριβείς αναπαραστάσεις, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και επιστημονικές αναλύσεις, σας μεταφέρει στο… συνταρακτικό παρελθόν.

\"Μια

Μια υπέροχη διαδρομή μας οδηγεί στον καταρράκτη του Δρυμώνα.

\"Το
Το φαράγγι της Μπουλοβίναινας.

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου
Ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10 π.μ – 2:00 μ.μ. και 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ., τηλ. 22270 – 98304 / 6976 764990

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Κερασιά: 84 χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Κερασιά: 40 χλμ.

3 Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Βόρεια Εύβοια θα βρεθείτε ύστερα από 59 χλμ. στο Προκόπι. Ενα χωριό που πήρε την ίδια ονομασία με τον τόπο απ\’ όπου κατέφθασαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία όπου κυριαρχούν όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, ενώ υπάρχουν δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές που θα σας φέρουν σε επαφή με το οικοσύστημα της περιοχής. Πρότασή μας είναι να δείτε από κοντά το εντυπωσιακό πλατανοδάσος του Κηρέα.

Ο κύριος πόλος έλξης της περιοχής είναι η Μονή του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, η οποία εορτάζει στις 27 Μαΐου, ημερομηνία θανάτου του Αγίου σε ηλικία 40 χρονών το 1770. Ο ναός χτίστηκε προς τιμήν του προκειμένου να φιλοξενήσει το ιερό λείψανό του, που μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Αποπερατώθηκε το 1951 κι από τότε χιλιάδες πιστοί -μεταξύ των οποίων και πολλοί Ρώσοι- συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τη χάρη του, αρκετοί από αυτούς διανύοντας μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια ή ακόμα και γονυπετείς.

\"Βασιλικά\"

Βασιλικά
\"Η

Η παραλία Κρύα Βρύση.

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Προκόπι: 50 χλμ.

4 Μεταξύ των χωριών Κερασιάς και Δρυμώνα, αφού οδηγήσουμε για 3,5 χλμ. ανάμεσα σε πλατάνια, μετά τη σηματοδοτημένη παράκαμψη, φθάνουμε στην είσοδο ενός καλαίσθητου οικολογικού πάρκου. Η φύση φοράει κι εδώ τα καλά της, αλλά την παράσταση κλέβουν τα σπάνια μαύρα πεύκα (Pinus nigra). Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από μια υπέροχη διαδρομή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον καταρράκτη, ο οποίος αφήνει τα νερά του από ύψος περίπου 15 μέτρων σχηματίζοντας μια λίμνη που προκαλεί για κολύμπι. Τα παγωμένα νερά μάλλον θα σας αποκαρδιώσουν, εκτός κι αν… το σηκώνει ο οργανισμός σας. Από εδώ ξεκινούν δύο μονοπάτια, ένα για το περίφημο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ και το άλλο για την κορυφή του Ξηρού Ορους.

\"Αϊ-Γιώργης.

Αϊ-Γιώργης.

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Κερασιά: 84 χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Κερασιά: 40 χλμ., Κερασιά – Καταρράχτες Δρυμώνα, 8χλμ.

5 Το μονοπάτι για το φαράγγι της Μπουλοβίναινας ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό της Παλαιόβρυσης, που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Αννα. Συνήθως οι περαστικοί αρέσκονται να το χαζεύουν από ψηλά, καθώς η πανοραμική θέα μοιάζει να αποζημιώνει τις εξερευνητικές τους διαθέσεις. Από την είσοδο, εξάλλου, φαίνεται απέναντι και ο μεγάλος κάθετος βράχος απ\’ όπου η Μπουλοβίναινα, μία από τις γυναίκες του χωριού, έπεσε στο κενό για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων κατά την Επανάσταση του 1821. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν κρυμμένη μαζί με άλλους 40 συγχωριανούς της σε μια σπηλιά, αλλά βγαίνοντας κάποια στιγμή, έγινε αντιληπτή από τους εχθρούς και για να μην προδώσει την κρυψώνα επέλεξε το ύστατο χαίρε. Σας παροτρύνουμε να δείτε από κοντά το οργιαστικής φύσης φαράγγι με τις μοναδικής ομορφιάς εικόνες του, και να είστε σίγουροι ότι έπειτα από τρεις ώρες πεζοπορίας δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από μια βουτιά στα εξαγνιστικά νερά του Αιγαίου!

\"Γρεγολίμανο.

Γρεγολίμανο.
  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Αγία Αννα: 58 χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Αγία Αννα: 74 χλμ., Αγία Αννα – Παλαιόβρυση: 2 χλμ.

6 Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Αγία Αννα, η θαυματουργή εικόνα της οποίας έσωσε, σύμφωνα με την παράδοση, τους κάτοικους από την επιδρομή των πειρατών. Το σίγουρο είναι ότι στο όμορφο αυτό χωριό η θέα από τα 300 μέτρα υψόμετρο προς τη θάλασσα την καθιστά βιγλάτορα του Αιγαίου. Αξίζει μια επίσκεψη το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου μπορείτε να θαυμάσετε μεταξύ άλλων τις τοπικές φορεσιές και τα χρηστικά αντικείμενα που θα σας αποκαλύψουν τις συνήθειες των ανθρώπων από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η τεράστια όμως παραλία της Αγίας Αννας είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ειδικά τον Αύγουστο. Το κάμπινγκ που διαθέτει θεωρείται ένα από τα πληρέστερα στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει πιστούς φίλους στο πέρασμα των χρόνων. Αν δεν είστε τύπος της πολυκοσμίας, να είστε σίγουρος ότι κάπου δίπλα θα βρείτε την… παραλία σας. Η πανέμορφη αμμώδης Κρύα Βρύση, για παράδειγμα, στο νότιο άκρο της οποίας εκβάλλει ο ποταμός Βούδωρος, δεν είναι απλώς μια λύση, αλλά η καλύτερη επιλογή!

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Αγία Αννα: 70 χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Αγία Αννα: 47 χλμ.

7 Το χωριουδάκι των Βασιλικών πνιγμένο στο πράσινο, με απέραντη θέα στο Αιγαίο, σκαρφάλωσε στα ψηλά μετά το 1821, λόγω των πειρατικών επιδρομών που κατέστρεψαν τον αρχικό παραθαλάσσιο οικισμό. Κατά μία εκδοχή οφείλει την ονομασία του στον βασιλιά Ξέρξη, ο στόλος του οποίου είχε αγκυροβολήσει εδώ πριν αντιμετωπίσει τον στόλο των Ελλήνων στη ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. Η κυριαρχία του πράσινου κατά τη διαδρομή ως εδώ δίνει τη θέση της σε μια δελεαστική βαθυγάλαζη απεραντοσύνη καθώς εμφανίζεται από ψηλά η μοναδική παραλία Ψαροπούλι. Ιδανικό θα ήταν να… μεταμορφωθείτε σε αυτό το πτηνό και να βουτήξετε με ορμή στον θαλάσσιο αυτό θησαυρό. Υπομονή. Σε λίγα μόλις λεπτά θα βρεθείτε στην πεντακάθαρη αυτή παραλία μήκους περίπου 3,5 χλμ., και αν είστε λάτρης της κατάδυσης θα μαγευτείτε από τον εκπληκτικό της βυθό.

  • Πρόσβαση: Χαλκίδα – Βασιλικά: 90 χλμ., Λουτρά Αιδηψού – Βασιλική: 54 χλμ.

8 Δεν πάει άλλο. Ως εδώ φθάνει η Εύβοια προς τα βορειοδυτικά, επιφυλάσσοντας για τον ταξιδιώτη ένα από τα πιο ωραία σημεία της. Ο παραλιακός δρόμος που ενώνει τα Γιάλτρα με το Γρεγολίμανο, τον Αϊ-Γιώργη και τη Λιχάδα, μεταδίδει μοναδική ηρεμία καθώς οι ήπιες γραμμές του τοπίου κυριεύουν τις αισθήσεις μέσα από τις ευωδιές της άνοιξης και τις αποχρώσεις του πράσινου που σβήνουν στην ακροθαλασσιά. Στο ψαροχώρι του Αϊ-Γιώργη γευθείτε μοναδικές γεύσεις ψαρικών και οστρακοειδών συνοδεία ούζου και καλής παρέας, απολαμβάνοντας μικροχαρές που δίνουν νόημα στη ζωή. Το καλοκαιράκι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Λιχαδονήσια μέσω των ημερήσιων εκδρομών που οργανώνονται από τουριστικά σκάφη. Πρόκειται για μικρά νησάκια με πλούσια βλάστηση και καταπληκτικές αμμουδιές, στα καταγάλανα νερά των οποίων θα πραγματοποιήσετε αξέχαστες βουτιές. Αν είστε τυχερός, ίσως να δείτε και κάποια από τις μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επέλεξαν τον συγκεκριμένο τόπο για τη διαμονή τους. Αυτές ξέρουν!

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook