Για «μεγάλες εκπλήξεις» σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων προϊδεάζει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το τηλεοπτικό δίκτυο Rai Tre, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση του κινήματος των Πέντε Αστέρων του «αντισυστημικού» Μπέπε Γκρίλο.

Ο Γκρίλο -κωμικός, σχολιαστής και μπλόγκερ από τη Γένοβα που βάζει διαρκώς στο στόχαστρο το πολιτικό σύστημα- συγκεντρώνει 16,5% στην πρόθεση ψήφου εάν στήνονταν σήμερα κάλπες για βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.

Με «όχημα» την έξοδο από το ευρώ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, ο Γκρίλο έκανε την έκπληξη και ήταν ο πραγματικός νικητής στις δημοτικές εκλογές της 6ης και 7ης Μαΐου σε περίπου 1.000 δήμους της Ιταλίας. Στην Πάρμα, η νεοσυσταθείσα αυτή δύναμη ξεπέρασε το 19%, στη Γένοβα το 14% και στη Βερόνα το 10%.

Μια τάση που είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί και την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη δημοσκόπηση του Ipsos η μπερλουσκονική δεξιά (που ετοιμάζεται πιθανώς για επανίδρυση) παραμένει σε πτωτική τάση με 19%, και το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του με 25% αν και σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να συμμαχήσει με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο ή τις με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς.

Το Κεντρώο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (Udc) συγκεντρώνει 8,1%, η Ιταλία των Αξιών υπό τον Αντόνιο ντι Πιέτρο 7,9%, και η Αριστερά και Ελευθερία 6,6%.

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι η νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την συνεχή ανοδική τάση του κινήματος Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, που παρουσιάζεται ως εκφραστής της «αντιπολιτικής» και ζητεί την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας και τον αυστηρό περιορισμό των απολαβών και του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook