Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 16 ισπανικών τραπεζών από μία έως και τρεις βαθμίδες προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Mεταξύ των ισπανικων τραπεζών που υποβαθμίστηκαν είναι οι:

LICO LEASING,
CAJAMAR,
LIBERBANK,
CAJA RURAL DE GRANADA,
BANKINTER,
BANCO COOPERATIVO ESPANOL,
CAJA RURAL DE NAVARRA,
CAJA DE AHORROS Y PENSIONES DE BARCELONA,
CAIXABANK,
BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA,
SANTANDER UK,
BANCO ESPAÑOL DE CRÉDITO,
BANCO SANTANDER και
CECA

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η υποβάθμιση οφείλεται στην ύφεση της ισπανικής οικονομίας καθώς και στην περιορισμένη στήριξη των τραπεζών από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy. Παράλληλα, η προοπτική ανάκαμψης για δέκα ισπανικές τράπεζες είναι αρνητικό ενώ επτά ισπανικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης.

Η Moody\’s προχώρησε και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων περιφερειών της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, η Καταλονία υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα σε Ba1 από Baa3, η Μούρθια κατά δύο βαθμίδες σε Ba1 από Baa2, η Ανδαλουσία κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από A3 και η Εξτρεμαδούρα κατά μία βαθμίδα σε Βaa1 από A3.

To outlook για την αξιολόγηση και των τεσσάρων περιφερειών είναι αρνητικό.

Παράλληλα, η Moody\’s επιβεβαίωσε το Βa2 της Καστίγια λα Μάντσα και τo Ba3 Βαλένθια.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η υποβάθμιση οφείλεται στις αρνητικές δημοσιονομικές επιδόσεις της ισπανικής οικονομίας το 2011 καθώς και στη μικρή δυναμική των περιφερειακών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η κεντρική κυβέρνηση.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook