Με επιτυχία εκτοξεύθηκε o ρωσικός πύραυλος Soyouz από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν με αποστολή να θέσει σε τροχιά διαστημικό σκάφος που θα κατευθυνθεί προς το Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό μεταφέροντας δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη.

Οι Ρώσοι Γκενάντι Παντάλκα και Σεργκεί Ραβίν και ο Αμερικανός Τζόζεφ Ακαμπα που επιβαίνουν στο Soyouz TMA-04M αναμένεται να φθάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρωί της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Γκενάντι Παντάλκα, πραγματοποιεί την τέταρτη διαστημική του πτήση και έχει περάσει συνολικά 585 ημέρες στο διάστημα. Για τους άλλους δύο είναι η πρώτη διαστημική πτήση.

Η σημερινή εκτόξευση Soyouz είναι η τρίτη επιτυχής μετά την αποτυχία παρόμοιας επιχείρησης τον Αύγουστο 2011 και τη σειρά των αποτυχιών που ακολούθησε στο ρωσικό διαστημικό τομέα.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τον παροπλισμό του τελευταίου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείο το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια κατ΄άτομο στη Ρωσία για τη μεταφορά των Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επόμενο αμερικανικό διαστημικό σκάφος με τέτοια δυνατότητα δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2015.