Το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια και η πρόταση περί δημοψηφίσματος βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου σήμερα, Σάββατο.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Süddeutsche, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

 Σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας». Η αρθρογράφος της εφημερίδας γράφει πως στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι συμμετέχοντες υπουργοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Φιλ.Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κριστιάνε Σλέτσερ, εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες φαίνεται να επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα και ότι κάθε παρέμβαση από έξω τους σπρώχνει πρακτικά προς ριζοσπαστικά κόμματα.

«Όπως και πριν λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 6 Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ» υποστηρίζει η Σλέτσερ.

Άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση, αλλά επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν συμφωνεί με μία τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πληροφορίες για το οποίο μετέδωσε το Mega, η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Κ.Παπούλια να μην διαρρεύσει το θέμα, επισημαίνοντάς του πως ομιλεί όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Μάλιστα, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το Mega, ότι το τηλεφώνημα έγινε ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο βρισκόταν ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Το Βερολίνο αντικρούει την κυβέρνηση στην Αθήνα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung και στο σχετικό άρθρο γίνεται περιγραφή της χθεσινής ανταλλαγής ανακοινώσεων, αλλά και της επιβεβαίωσης του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επισημαίνεται δε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει αντιστάσεις, μεταξύ άλλων και από το Βερολίνο.

Ο συντάκτης της Bild Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο οποίος κάλυψε τις συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, αναφέρει ότι το τηλεφώνημα της καγκελαρίου στον Κάρολο Παπούλια έγινε την ώρα της συνάντησης του προέδρου με τον κ. Σουλτς. «Η καγκελάριος θέλει να γνωρίζει ποια είναι η γνώμη του κ. Παπούλια – εκείνος το απορρίπτει» επισημαίνει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ιδέα για δημοψήφισμα προέκυψε στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Berliner Morgenpost δεν υιοθετεί τις ελληνικές ανακοινώσεις και προτιμά κατ\’ επανάληψη την διατύπωση «φέρεται να δήλωσε…». Αναφέρει δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία», αλλά σημειώνει και την επιβεβαίωση της αρχικής ανακοίνωσης από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η εφημερίδα μεταφέρει ακόμη τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων.

Η Berliner Zeitung, σε άρθρο με τον τίτλο «Η Μέρκελ μπαίνει στο περιθώριο διεθνώς», υποστηρίζει ότι «η καγκελάριος δεν θα μπορέσει καν να υποστηρίξει το πρόγραμμα της για λιτότητα στην Σύνοδο των G-8» και αναφέρεται σε «σύγχυση σχετικά με πρόταση δημοψηφίσματος για το ευρώ».

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel γίνεται λόγος για «συγκεχυμένο μήνυμα από την Αθήνα» και τονίζεται: «Πρώτα λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι η Μέρκελ πρότεινε στην Αθήνα δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ακολουθεί κατηγορηματική διάψευση του Βερολίνου. Πλήρης σύγχυση. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ψηφοφορία δεν θα είχε αυτή τη στιγμή σχεδόν καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί».

Στο περιοδικό Stern το θέμα παρουσιάζεται ως εξής: «Δήθεν πρόταση Μέρκελ προκαλεί σύγχυση. Η διάψευση ήρθε άμεσα. Η οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη».

Σε «παιχνίδι σύγχυσης» και «κεραυνό εν αιθρία» αναφέρονται και οι Financial Times της Γερμανίας. «Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στη χώρα δημοψήφισμα για το ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα η γερμανική κυβέρνηση το διαψεύδει. Στην Αθήνα επικρατεί δυσπιστία και οργή» σημειώνεται.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD και στο πρόγραμμα Tagesthemen αναφέρθηκε: «Η Μέρκελ προτείνει δημοψήφισμα. Ή μήπως όχι;» ενώ ο ανταποκριτής του σταθμού από την Αθήνα, επικαλούμενος πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας και άλλη «αξιόπιστη πηγή» διευκρίνισε ότι η κ. Μέρκελ «έθεσε προς συζήτηση» το θέμα του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι μια τέτοια πρόταση, ασχέτως του πώς εννοείτο, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ερμηνεύεται όχι ως πρόταση, αλλά ως επιταγή.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook