Προς όλες τις κατευθύνσεις στρέφεται η ιταλική αστυνομία στις έρευνες της για την έκρηξη έξω από το σχολείο του Μπρίντιζι κατά την οποία σκοτώθηκε μία μαθήτρια και άλλα επτά άτομα τραυματίστηκαν.

«Οι έρευνες είναι πολυσύνθετες» επισήμανε σχετικά η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι εκτιμώντας ότι δεν μοιάζει με μαφιόζικη επίθεση, γιατί μέχρι τώρα το οργανωμένο έγκλημα στην  Ιταλία δεν έπληξε ποτέ μαθητές ή φοιτητές. Προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ώρα, τουλάχιστον.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 07:45, την ώρα που οι μαθητές έμπαιναν στις τάξεις στο λύκειο Φραντσέσκα Μορβίλο Φαλκόνε, που ονομάστηκε έτσι από την σύζυγο του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε.

Νεκρή είναι η 16χρονη μαθήτρια Μελίσα Μπάσι, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση είναι η φίλη της Βερόνικα, την οποία οι πληροφορίες έφεραν και αυτή να έχει υποκύψει.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από τρεις φιάλες υγραερίου χωρίς να είναι σαφές πώς ενεργοποιήθηκαν, δηλαδή με τηλεχειριστήριο ή με ωρολογιακό μηχανισμό.

Οι ενδείξεις σε βάρος της μαφίας είναι ισχυρές: το συγκεκριμένο σχολείο είχε κερδίσει βραβείο για αφίσα κατά της μαφίας, ενώ φέρει και το όνομα της συζύγου του εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε, συμβόλου στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Το ζευγάρι Φαλκόνε δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια από την σικελική μαφία, στις 23 Μαΐου 1992.

Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες στο χωριό Μεσάνιε, κοντά στο Μπρίντιζι συνελήφθησαν ισχυροί νονοί της Κάτω Ιταλίας και, τέλος, πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο ενός εμπόρου που αρνήθηκε να καταβάλλει, στην τοπική μαφία, την υποχρεωτική προστασία. Η Μελίσα Μπάσι ήταν και αυτή από το Μεσάνιε.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί η ανάμιξη της μαφίας θα σημαίνει ότι το οργανωμένο έγκλημα της περιοχής, το «Ιερό Ενωμένο Στεφάνι», αποφάσισε ουσιαστικά να κηρύξει πόλεμο στο ιταλικό κράτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook