Διαρκείς είναι οι μετασεισμοί μετά τη δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά, και οι ειδικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο το μετασεισμών μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι άστεγοι φθάνουν σχεδόν τους 5.000, ενώ στις περιφέρειες της Μόντενα και της Φεράρα συνεχίζει να βρέχει με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα προβλήματα όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, αλλά και να δυσχεραίνεται το έργο των πυροσβεστών που ελέγχουν τη στατικότητα των κτιρίων.

Πολλοί από τους αστέγους έχουν βρει κατάλυμα σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες ζώνες. Οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων κοντά στην Φεράρα και την Μοντένα έχουν ανοίξει σχολεία και γυμναστήρια για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι πολίτες.

Οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας της Ρώμης αναφέρουν ότι οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και η αιτία εντοπίζεται στην υπόγεια πίεση που ασκείται από την Αφρική ασκείται προς βορειοανατολική κατεύθυνση.

Πρόκειται για μια τεράστια, υπόγεια, πέτρινη μάζα, που στο ανατολικότερο σημείο της συνορεύει με την οροσειρά των Απενίνων (η περιοχή ακριβώς του σεισμού της Εμίλια Ρομάνια) και βόρεια με τις Άλπεις, στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια ξεπέρασαν τις 75.

Εν τω μεταξύ, οι άστεγοι είναι πλέον σχεδόν πέντε χιλιάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai. Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλοι δυο θάνατοι συνδέονται έμμεσα με το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για αρρώστους που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι σχολιαστές αναφέρονται με έμφαση στο γεγονός ότι τέσσερα από τα θύματα ήταν εργάτες που, για να αντιμετωπισθεί η δύσκολή οικονομική κατάσταση την οποία περνά η Ιταλία και οι επιχειρήσεις της, είχαν δεχθεί να εργασθούν και σε συμπληρωματικές βάρδιες, κατά την διάρκεια της νύχτας.

«Το ότι κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτιστεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια, πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά» δηλώνει παράλληλα ο υπεύθυνος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Στην προσπάθεια να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των εκτεταμένων υλικών ζημιών, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κωμοπόλεις και τα χωριά που επλήγησαν εντονότερα είναι η Φινάλε Εμίλια, έξω από την Μόντενα (κατέρρευσαν, μεταξύ άλλων, ο πύργος με το ρολόι, το δημαρχιακό μέγαρο και εκκενώθηκε το ιστορικό κέντρο), το Μιράντολα, το Νόβι Ντι Μόντενα και το Κονκόρντια Σουλ Σέκια, όπου τα δημαρχιακά μέγαρα είναι ετοιμόρροπα.

Στο χωριό Σαντ\’ Aγκοστίνο, όλες, σχεδόν, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αρκετές απ\’ αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η γεωργική ένωση Κολντιρέττι, προσθέτει, ότι στις αγροτικές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια, κατέρρευσαν δεκάδες αγροικίες, στάβλοι και κτηνοτροφεία, με υλικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook