Ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα, τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην Αριστερά, η ΝΔ θα είναι ο μόνος πόλος στην κεντροδεξιά, θα συμπιεστούν ή όχι τα μικρότερα κόμματα, θα υπάρξει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι τα ερωτήματα πριν τις εκλογές.

1. Ποιος θα έρθει πρώτο κόμμα; Το δίπολο των προσεχών εκλογών είναι σαφές πως είναι η ΝΔ από την κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δυο κόμματα, πριν τη συνεργασία με τη Ντόρα Μπακογιάννη, να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά. Σταθερή εικόνα ως προς τις τάσεις του εκλογικού σώματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο τέλος της εβδομάδας, με κοινή εκτίμηση πως ένα από τα δυο κόμματα θα ξεχωρίσει. Το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο και άρα θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών θα καθορίσει εν πολλοίς και το τι είδους κυβέρνηση θα συγκροτηθεί την επόμενη ημέρα.

2. Τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ; Στις πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνει να «τσιμπάει», έστω και ελάχιστα, είναι όμως σαφές ότι θα πιεστεί στην πορεία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ακόμα να είναι καθαρό αν θα αντέξει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του, το ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστεί, διαφορετικά θα κρατήσει τις δυνάμεις του. Ο Ευ. Βενιζέλος, βεβαίως, δεν θα αμφισβητηθεί εσωκομματικά μετά και τις νέες εκλογές, τα ποσοστά όμως που θα λάβει είναι καθοριστικά ως προς τη δυνατότητα κινήσεων που θα μπορεί να κάνει και ως προς τις προοπτικές που θα έχει. Το τι είδος κυβέρνηση θα προτείνει επίσης για μετά τις εκλογές, θα παίξει σημαντικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα.

3. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην Αριστερά; Με τις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την ηγεμονία στο συγκεκριμένο χώρο. Το ΚΚΕ κινδυνεύει, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να μείνει πίσω και από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει, νωρίς ή αργότερα τριγμούς στον Περισσό. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να σταθεροποιεί τη ΔΗΜΑΡ, που βγαίνει έστω και ελαφρώς ενισχυμένη την επομένη των εκλογών, ενώ και μετά τις νέες εκλογές η Αριστερά στην Ελλάδα θα έχει τις υψηλότερες δυνάμεις στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

4. Η ΝΔ θα είναι ο μόνος πόλος στην κεντροδεξιά; Τι μπορεί να πετύχει η φιλελεύθερη ένωση Τζήμερου και Μάνου; Και θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, έστω και με στοιχειώδες ποσοστό, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά την αφαίμαξη των στελεχών του από τη ΝΔ; Με υπαρκτούς άλλους πόλους στην κεντροδεξιά, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πρέπει να είναι απολύτως ήσυχος…

5. Θα συμπιεστούν ή όχι τα μικρότερα κόμματα; Όλα δείχνουν πως τα μικρότερα κόμματα θα συμπιεστούν σημαντικά, έστω και αν η Βουλή παραμείνει επτακομματική ή καταστεί και οκτακομματική. Το βέβαιον είναι ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα παραμείνουν εκτός Βουλής όχι απλώς δεν θα ξεπεράσει το 19% (όπως συνέβη στις 6 Μαΐου), αλλά ίσως βρεθεί και στο ήμισυ αυτού!

6. Θα υπάρξει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, επειδή όμως τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα σημάνει διάλυση και χρεοκοπία της χώρας, κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα σχηματιστεί. Το ερώτημα είναι πόσο βιώσιμη θα μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook