Μια δικαστική κίνηση κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Τεχεράνη έχει αρχίσει μετά το βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ που δείχνει Ιρανές να κάνουν πολεμικές τέχνες, το οποίο οδήγησε ήδη το Μάρτιο στην "αναστολή" των δραστηριοτήτων του Reuters στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος.

Καμιά απόφαση για την επαναλειτουργία του γραφείου του Reuters δεν θα ληφθεί πριν από την "απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με τη διευθύντρια του γραφείου" Παρίζα Χαφέζι, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος για τον ξένο Τύπο του υπουργείου Πολιτισμού Μοχαμάντ Τζαβάντ Αγατζαρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Αγατζαρί διευκρίνισε ότι η Χαφέζι έχει ήδη καταθέσει δύο φορές σε δικαστή μετά τη μήνυση που κατέθεσε γυναικεία λέσχη πολεμικών τεχνών ύστερα από τη μετάδοση του βιντεοσκοπημένου ρεπορτάζ το οποίο κρίθηκε δυσφημιστικό.

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου δείχνει γυναίκες να ακολουθούν εκπαίδευση τύπου "νίντζα" στην πόλη Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη με τίτλο: "Χιλιάδες γυναίκες νίντζα εκπαιδεύονται για να γίνουν οι φόνισσες του Ιράν".

Το Reuters είχε αλλάξει τον τίτλο αυτό αρκετές ημέρες αργότερα, μετά τις διαμαρτυρίες της Τεχεράνης και κατόπιν ζήτησε συγνώμη. Ωστόσο οι ιρανικές αρχές απέσυραν λίγο μετά τη διαπίστευσή τους απ΄όλους τους δημοσιογράφους του Reuters στην Τεχεράνη.

Ο Αγατζαρί δεν διευκρίνισε για ποιούς λόγους η Χαφέζι διώκεται, ούτε πότε και ενώπιον ποιού δικαστηρίου θα διεξαχθεί η δίκη.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο φάκελο, η διευθύντρια του Reuters της οποίας αφαιρέθηκε το διαβατήριο, μπορεί να διωχθεί κυρίως για "προπαγάνδα κατά του καθεστώτος" και "μετάδοση ψευδών ειδήσεων".

Η διεύθυνση του Reuters ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι καταδικάζει την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη διευθύντρια του γραφείου της Τεχεράνης να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δηλώνοντας ότι η Χαφέζι "δεν πρέπει να κατηγορηθεί" για την υπόθεση αυτή στην οποία δεν φέρει "καμιά ευθύνη", καθώς τα βιντεοσκοπημένα ρεπορτάζ του Reuters είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από τη Σύνταξη του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

real.gr