Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί πεπονιού από την τροπή που παίρνει η εμπορική χρονιά με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η ζήτηση εμφανίζεται ιδιαίτερα μειωμένη τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά το τελευταίο διάστημα λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το ξεκίνημα της συγκομιδής (με τα πεπόνια θερμοκηπίου Κρήτης που είναι και η πρωιμότερη περιοχή της καλλιέργειας) έμοιαζε ιδανικό, σήμερα έμποροι και παραγωγοί κάνουν λόγο για καταστροφή με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 0,40 ευρώ/κιλό (οι πρώτες τιμές στην Κρήτη διαμορφώθηκαν κοντά στο 1,90 ευρώ/κιλό, ενισχυμένες κατά 40 λεπτά από τις αντίστοιχες περσινές).

Η συγκομιδή ξεκίνησε και στη Μανωλάδα Ηλείας αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ενώ στα Τρίκαλα το υπαίθριο πεπόνι αναμένεται να μπει στην αγορά μετά από περίπου ένα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πεπόνια των υπαίθριων εκμεταλλεύσεων, τα οποία εμφανίζονται αργότερα στην αγορά και είναι πολύ περισσότερα σε ποσότητα «πιάνουν» ελάχιστη τιμή περί τα 50 με 60 λεπτά το κιλό.

Στα αζήτητα

Με απογοήτευση για την πορεία της φετινής χρονιάς μιλάει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανώλης Χαριστάκης, έμπορος από τη Μεσσαρά Κρήτης: «Τα πεπόνια είναι στα αζήτητα. Ειδικά αυτή την περίοδο που έχουν βγει στην αγορά και τα πεπόνια της Ηλείας τα πράγματα για την Κρήτη είναι ακόμα πιο δύσκολα».

Επίσης ο κ. Χαριστάκης συμπληρώνει: «Το πρόβλημα ξεκίνησε νωρίτερα αφού στην ελληνική αγορά ήρθαν και πεπόνια από το εξωτερικό (Τουρκία κλπ) με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμαίνονται τώρα στα 20- 30 λεπτά/κιλό. Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε πολύ καλά αλλά και αυτό τελικά δεν λειτούργησε υπέρ των παραγωγών μας. Επίσης, δεν υπάρχει ζήτηση λόγω της κρίσης».

Σημαντικός παράγοντας ο καιρός

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί από την περιοχή του Τυμπακίου Κρήτης, η περίοδος ξεκίνησε καλά με τιμές ικανοποιητικές για τον παραγωγό που διήρκησαν μέχρι και τις 15 Μαΐου. Από εκεί και μετά οι τιμές ουσιαστικά κατέρρευσαν. Ο λόγος είναι – σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς από το Τυμπάκι – η απότομη αλλαγή του καιρού που επηρεάζει την ζήτηση.

«Αυτή την στιγμή πουλάμε πολύ κάτω του κόστους αφού τα έξοδα μας κυμαίνονται στα 60 με 70 λεπτά/κιλό για την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Αν ο καιρός δεν βοηθήσει τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά. Επίσης ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας που μας επηρέασε είναι ότι φέτος τα πεπόνια έχουν συμπέσει στην αγορά μαζί με άλλα φρούτα όπως για παράδειγμα το κεράσι ή το καρπούζι θερμοκηπίου».

Χωρίς τιμή και στην Ηλεία

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Φάνη Παπανικολόπουλου γεωπόνου και τεχνικού σύμβουλου της εταιρείας GEOPLANT στην Ηλεία ο οποίος μας αναφέρει: «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Κυμαίνονται περίπου στα 40 λεπτά και αυτό κατά την γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι μπήκαν πολλά πεπόνια στην αγορά την ίδια χρονική περίοδο. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκίνησε πριν από 8 ημέρες».

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το ποια θεωρείται μια καλή τιμή για τα πεπόνια θερμοκηπίου έτσι ώστε ο παραγωγός να βγάζει ένα μεροκάματο ο κ. Παπανικολόπουλος μας δηλώνει: «Κάτω από 80 λεπτά για την καλλιέργεια θερμοκηπίου δεν είναι καλή τιμή». Και καταλήγει: «Η ελληνική αγορά δεν έχει πια την δυνατότητα να απορροφήσει πολλά προϊόντα. Επίσης όπου δεν χτίζεται δίκτυο και πρόγραμμα για εξαγωγές τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook