Στην ιστορία της “Μάχης της Κρήτης” ενάντια στους ναζί εισβολείς, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφεται η ένδοξη “Μάχη στο Φαράγγι της Καντάνου”.

Στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες με “πρωτόγονο” εξοπλισμό και χωρίς καμιά βοήθεια στρατού πολέμησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον “σιδερόφρακτο” στρατό του Χίτλερ για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, από το πρωί της 24ης μέχρι το πρωί της 25ης Μαίου του 1941.

Η αντίσταση αυτή, προκάλεσε το μένος και την εκδικητική μανία των ναζί, που ανταπέδωσαν με το ολοκαύτωμα της Καντάνου στις 3 Ιούνη του 1941, τον διωγμό και τις εκτελέσεις των Σελινιωτών, καθ όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το φαράγγι της Καντάνου και ο λιθόκτιστος δρόμος, μετά από τη “μάχη” που έδωσαν, η Πρωτοβουλία και η Κίνηση Πολιτών Καντάνου, έχουν κηρυχθεί σε Ιστορικό Τόπο, με την αρ. πρ. ΥΠΟΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 συμπληρώνονται τα 71 χρόνια από την Μάχη του Φαραγγιού.

 Στις 6 μ.μ. στον Άγιο Ειρηναίο, θα τιμηθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι  αγωνιστές, σε μια σεμνή τελετή, που θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα με προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ.