Περίπου 600.000 εκτάρια γης βρίσκονται κάτω από το νερό στις κεντρικές περιοχές της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, που αποτελεί την καρδιά της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, απειλώντας άμεσα τη σοδιά της σόγιας και 500.000 κεφάλια βοοειδών, ανακοινώθηκε σήμερα από τοπικούς παραγωγούς.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η σοδειά της σόγιας, προϊόν που η Αργεντινή κατέχει την τρίτη θέση διεθνώς στην παραγωγή του, ήδη έχει πληγεί δεινότατα από την ξηρασία κι ο συνολικός όγκος της πρόκειται να πέσει από τα 49,2 εκατ. τόννους το 2011 στους 41 εκατ. τόννους αυτό το έτος (ελάττωση κατά 18,5%), σύμφωνα με το Χρηματιστήριο δημητριακών του Μπουένος Άιρες.

Ωστόσο, η παραγωγή απειλείται άμεσα από τις πλημμύρες που κινδυνεύουν να καλύψουν μία έκταση μεγάλη όσο και η Ιταλία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Πέδρο Μπιγνάου, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνδέσμου του Μπολίβαρ (300 χλμ νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες).

«Είναι λυπηρό να βλέπεις τα χωράφια κάτω από το νερό και εκατοντάδες χιλιάδες βοοειδή να κινδυνεύουν», τονίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως «περίπου το 40% της σοδιάς βρίσκεται υπό συγκομιδή».

«Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε προ δύο εβδομάδων: την πρώτη εβδομάδα έπεσε βροχή άνω των 200 χιλιοστών σε ορισμένες ζώνες, ενώ στα μέρη μου κατά μέσο όρο έπεσαν 850 χιλιοστά μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε ο Μπιγνάου.
Μόνο στο διοικητικό διαμέρισμα του Μπολίβαρ υπάρχουν 350 με 400.000 κεφάλια βοοειδών και περίπου 200.000 καλλιεργήσιμα εκτάρια, κυρίως σπαρμένα με σόγια.

«Περάσαμε από την ξηρασία, που διήρκεσε έως τα μέσα Ιανουαρίου, στις πλημμύρες», τονίζει άλλος εκπρόσωπος του Συνδέσμου, ο Φερνάνδο Αλσουέτα. «Υπάρχουν περιουσίες που έχουν πληγεί κατά 80-90%» και «εάν συνεχισθούν οι βροχοπτώσεις, μπορεί να υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο εδώ και δεκαετίες», τόνισε.

Στην πόλη Ασούλ, περίπου 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν ένεκα των πλημμυρών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook