Ζητήματα προς άμεση τόνωση της ανάκαμψης θα θέσει στο τραπέζι της ευρωπαϊκής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος, όπως καθορίστηκαν μετά τις συζητήσεις που είχε για την προετοιμασία της συνάντησης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα άμεσης υπέρβασης των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξησης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοσης «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Τα ζητήματα αυτά καθορίστηκαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, του υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και συνεργατών του κ. Πικραμμένου.

Στη σύσκεψη εκλήθη και συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος καθώς τα ζητήματα ρευστότητας των τραπεζών δεν έχουν πλήρως διευθετηθεί.

Υπενθυμίζεται πως το Παρίσι προτίθεται, με ιταλική στήριξη, να ρίξει στο τραπέζι της Συνόδου το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, με το οποίο συμφωνεί κι Ελλάδα, παρά την διαφωνία της Γερμανίας.

Πάντως, στην αυριανή Σύνοδο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και αυτή θα έχει περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας για την τακτική σύνοδο στο τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Πικραμμένος αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης με εμπορική πτήση για τις Βρυξέλλες και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΗΜΑΡ: «Να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον»

Η Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει το ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης» στην Σύνοδο προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την έκδοση ευρωομολόγων και τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής.


«Πρέπει να αξιοποιηθεί ακριβώς αυτό το καινούργιο πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει συστηματικά να διαμορφώνει συμμαχίες προκειμένου να υπάρξει η εξασφάλιση εκείνων των μέτρων, που είναι δυνατόν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Φ.Κουβέλης.

Επεσήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η ανάγκη ύπαρξης ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, «τα οποία υπάρχουν, μας περιμένουν, αλλά δυστυχώς βρίσκονται σε ύπνωση με τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κατοπινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ