Να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, φέρεται να κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το Euro Working Group, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσαν στο Reuters δυο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ωστόσο, νωρίτερα, αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το Βήμα ούτε διέψευσε ούτε επιβέβαιωσε την είδηση παραπέμποντας στο EWG.

Το EWG αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

«To Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν.

Προετοιμασίες και από την ΕΚΤ;

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η εφημερίδα λέει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα προστίθεται πως και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών

Κατηγορηματικά διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη-μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το Euro Working Group (EWG) αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, «τo Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ».

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν.

 

in.gr