Με μια ‘γεμάτη’ ατζέντα αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα φλέγοντα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας ξεκινά η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η πρώτη όπου θα «δοκιμαστεί» ο περιβόητος «γαλλογερμανικός» άξονας, με την αλλαγή στον ένα του πόλο, αυτόν που εκπροσωπεί πια ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων, παράλληλα με την ήδη ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική λιτότητας και τα πιθανά νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που σταδιακά κλιμακώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο.

Με δεδομένη την κάθετη άρνηση της Γερμανίας να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου , θέμα που ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έχει δημοσίως δεσμευθεί πως θα θέσει, το ερώτημα είναι πώς θα συνταχθούν οι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και εάν τελικώς θα γίνει ορατή μια κάποια ‘διάσπαση δυνάμεων’ στην ΕΕ.

Λίγοι πιστεύουν πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, ενώ ήδη οι ιθύνοντες της Ένωσης, με πρώτον τον Πρόεδρό της Χέρμαν βαν Ρομπάι, σπεύδουν να αμβλύνουν τις όποιες εντυπώσεις, περιοριζόμενοι να χαρακτηρίσουν την αποψινή Σύνοδο ως «μεταβατική», ενόψει της Τακτικής Συνόδου του Ιουνίου.

Πιθανότερο είναι να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός άλλου «εργαλείου». Ο λόγος για τα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds), μέσω των οποίων και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την υλοποίηση έργων υποδομών στις χώρες-μέλη της Ένωσης. Ήδη επ’ αυτού του ζητήματος οι ειδικοί της ΕΕ ήρθαν σε μια πρώτη συμφωνία, η οποία χαιρετίστηκε από την προεδρεύουσα την ΕΕ Δανία ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Αυτό μοιάζει να είναι το … απώτατο όριο μέχρι του οποίου μπορεί να συναινέσει, στην παρούσα φάση, το Βερολίνο.

Πάντως αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως η υιοθέτηση των project bonds είναι το προοίμιο της έκδοσης ευρωομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση το πιο «καυτό» θέμα των ευρωομολόγων θα τεθεί ως θέμα από τη Γαλλία, περισσότερο για να διασαφηνιστούν οι τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του κυρίου Ολάντ που επανέλαβε πως θα θέσει το θέμα του συμφώνου ανάπτυξης και της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, αν και επιβεβαίωσε ότι η άτυπη σύνοδος των Βρυξελλών «δεν θα είναι σύνοδος λήψης αποφάσεων».

Υπέρ της γαλλικής πρότασης τάσσεται ευθέως η Ιταλία του Μόντι, ενώ και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από αυτό, ενώ μέχρι στιγμής, η Αυστρία τηρεί την πιο «σκληρή» στάση από την ομάδα που συντάσσεται στη «γραμμή Γερμανίας» με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ να δηλώνει πως το «να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με χρέος (Σ.Σ: ευρωομολόγο δηλαδή) είναι μια πεπαλαιωμένη ιδέα».

Ενώ και ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Alexander Stubb δήλωσε νωρίτερα, τα ευρωομόλογα θα είναι βιώσιμα «μόνο αν εκδοθούν από τον πυρήνα των ισχυρών μελών της ευρωζώνης»…

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «σύμφωνο ανάπτυξης».

Όλα αυτά όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, κάτω και από τα 1,26 δολάρια. Την ίδια ώρα, υποχωρούν πάνω από 2% και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρι

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook