Κατ\’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ.

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησα μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Ούτε να πιάσει τους στόχους της.

»Ζήτησα, λοιπόν, πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν. Για να σταματήσει η ύφεση. Για να μειωθεί η ανεργία. Για να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας -που μέσα σε δυο χρόνια- τα έχασαν όλα.

»Ταυτόχρονα ζήτησα μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά.

»Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται Ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Γι\’ αυτό και δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου. Για να μην καταστραφούν όσα κερδίσαμε τόσα χρόνια.

»Είμαστε ένας λαός που αντέχουμε στα δύσκολα. Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να σηκώνεται στα πόδια του. Να παλεύει και να αναγεννάται. Το Μέτωπο ευθύνης είναι η μόνη εγγύηση. Γι αυτό και προχωράμε με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, με σταθερότητα, με σχέδιο και -πάνω απ΄ όλα- με πίστη στις δυνάμεις μας».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στη χώρα μου η ύφεση και η ανεργία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και στην κοινωνική συνοχή. Τα αποτελέσματα των αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, τον Ιούνιο, είναι κρίσιμα για την Ευρώπη. Είναι κρίσιμα για την Ελλάδα».

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook