Ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών με την καθιέρωση νέων και διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει τουλάχιστον 500 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» το σενάριο προβλέπει ότι η καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.ά.) θα γίνεται με βάση το ύψος του συνολικού εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα, τόκους καταθέσεων κ.ά.), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο, θα χάνει το επίδομα ή την οποιαδήποτε μορφής παροχή από το κράτος.

Η αρχή θα γίνει με το ΕΚΑΣ, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με την οποία θα αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του. Με τη νέα ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, με εξαίρεση τα κοινωνικά επιδόματα (όπως είναι η ισόβια σύνταξη).

Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα μόνο εισοδήματα, όπως για παράδειγμα οι μισθοί και οι συντάξεις.

Kριτήρια

Κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδομάτων σε ανέργους και πολύτεκνους. Ένα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδημα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν θα λαμβάνει το επίδομα.

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί το κράτος να δίνει επίδομα σε κάποιον ο οποίος είναι μεν άνεργος, αλλά διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 200 τ.μ. ή το εισόδημά του από μερίσματα ή τόκους καταθέσεων είναι 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Επισημαίνεται ότι, με βάση το μνημόνιο, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο εκείνοι που στερούνται τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης, δηλαδή δεν έχουν στη κατοχή τους κανένα περιουσιακό στοιχεία και το ετήσιο εισόδημα είναι κάτω από 6.000 ευρώ τον χρόνο για άτομο ή 12.000 ευρώ για οικογένεια.

Νέα αυστηρότερα και διευρυμένα κριτήρια θα ισχύσουν για τα στεγαστικά δάνεια και την επιδότηση ενοικίου που παρέχει ο ΟΕΚ.

Μια πρώτη γεύση θα δοθεί τον Ιούνιο, οπότε θα ισχύσουν νέες προϋποθέσεις για τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, που εδώ και μήνες είναι παγωμένα.

Οι αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει και στο ποσό της επιδότησης ενοικίου, το οποίο είναι πλέον κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και έχει μειωθεί αισθητά για ορισμένους δικαιούχους.

newbeast.gr