Για μία βόμβα που έσκασε στα χέρια της παρούσας δημοτικής αρχής κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας Θόδωρος Πατεράκης σχετικά με την αποζημίωση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε ο δήμος στην οικογένεια Καταπότη, μετά την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Για δύο μήνες το πολύ επαρκούν τα λεφτά που απέμειναν στο δημοτικό ταμείο ενώ στον αέρα είναι ολόκληρη η λειτουργία του Δήμου μετά το καλοκαίρι.

Η πλευρά της οικογένειας

Από την πλευρά της οικογένειας, ο κ. Μιχάλης Καταπότης μίλησε στον Σκάι Κρήτης για διαχρονική αναξιοπιστία του Δήμου και για προσπάθειες ακόμα και την τελευταία ώρα να βρεθεί λύση από την πλευρά της οικογένειας. Όπως λέει ο κ. Καταπότης αν και ο ίδιος έκανε πρόταση συμβιβασμού στο Δήμο, ο δήμαρχος δεν τη δέχτηκε και προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ώστε να αποτρέψει την αποπληρωμή του ποσού. «Υπήρχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και απόψεις που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να μας καταβληθεί κανένα ποσό» αναφέρει ενώ τονίζει πως το συνολικό ποσό μαζί με προσαυξήσεις και πανωτόκια ξεπερνούσε τα 3,1 εκατομμύρια, ωστόσο το επιπλέον ποσό χαρίστηκε στο Δήμο. «Μας την είχαν μέχρι την τελευταία στιγμή στημένη για να μας ρίξουν. Ποτέ δεν ήρθαν με πρόταση προς την οικογένειά μας. Ήταν φυσικό να φτάσουμε εδώ…» λέει ο κ. Καταπότης.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Καταπότη:



Η οικογένεια Καταπότη κατάγεται από το χωριό Λάστρος της Σητείας και στο παρελθόν έχει δώσει δύο δημάρχους στην πόλη της Σητείας, ενώ σε κεντρικό σημείο της πόλης υπάρχει και ανδριάντας προς τιμήν του ενός εξ αυτών. Ο γιατρός Μιχάλης Καταπότης δηλώνει πως δεν αισθάνεται καλά με αυτό που συνέβη ωστόσο έπρεπε να προασπίσει τα συμφέροντα της οικογένειάς του σε μια ιστορία που σέρνεται επί 22 χρόνια.
 
(Στις φωτογραφίες ο δήμαρχος Σητείας Θ. Πατεράκης και ο παλαιός δήμαρχος της πόλης Γ. Καταπότης)

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στη Σητεία για να εκθέσει ο δήμαρχος την υπάρχουσα κατάσταση και να συζητήσει με τους δημότες λύσεις εξόδου από την κρίση.
Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Πατεράκης αναφέρει:

\”Ως δήμαρχος Σητείας, οφείλω να σας ενημερώσω για την τελική, δραματική έκβαση της υπόθεσης επέκτασης του σχεδίου πόλης στην περιοχή «Κόκκινα» με την κατάσχεση από τους δικαιούχους της απαλλοτριωθείσης έκτασης, του ποσού των 2,3 εκατομμυρίων Ευρώ από τον λογαριασμό του Δήμου μας. Για την κατάληξη αυτή, θα αντισταθώ στον πειρασμό και δεν θα επιδοθώ σε κυνήγι μαγισσών, ούτε θα επιρρίψω ευθύνες (προς το παρόν τουλάχιστον), απλά θα σας εκθέσω το ιστορικό της υπόθεσης και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η εκπόνηση της μελέτης του σχεδίου ξεκίνησε το 1985, η πράξη εφαρμογής του εγκρίθηκε το 1990 και αναθεωρήθηκε το 1996, οπότε και διαπιστώθηκε, ότι υπήρχε αρνητικό ισοζύγιο σε γη εκτάσεως 5,4 στρεμμάτων, για τα οποία ο Δήμος έπρεπε να καταβάλει στους δικαιούχους το τότε επιδικασθέν ποσό των 90.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κατά τη γνώμη ειδικών, εφ’όσον η μελέτη γινόταν lege artis, σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, θα μπορούσε να προβλεφθεί, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, το πρόβλημα που θα ανέκυπτε κατά την πράξη εφαρμογής όσον αφορά το ισοζύγιο γης και να γίνει η δέουσα προσαρμογή της μελέτης.

Έκτοτε, ξεκίνησε ένας ατέρμονος δικαστικός αγώνας μεταξύ δικαιούχων και Δήμου για να καταλήξει τελικά η υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο τελεσίδικα το 2007 απεφάνθη να καταβληθεί εκ μέρους του Δήμου στους δικαιούχους το ποσό του 1.400.000 Ευρώ.

Ακολούθως, η αίτηση αναίρεσης της απόφασης αυτής στον Άρειο Πάγο από τον Δήμο, δεν ήταν παρά μία τυπική διαδικασία, αφού σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους δεν επρόκειτο να αλλάξει κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν ο Δήμος να επιβαρυνθεί με το ποσό των τόκων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, που εκδόθηκε η απορριπτική της αίτησης αναίρεσης απόφαση του Αρείου Πάγου. Έτσι το αρχικά επιδικασθέν ποσό του 1.400.000 Ευρώ διπλασιάσθηκε σχεδόν φθάνοντας τα 2.900.000 Ευρώ (Αρχική απαίτηση).

Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους δικαιούχους συμφωνήθηκε το καταβληθέν ποσό να μειωθεί στα 2.300.000 Ευρώ, ποσό που, όπως γνωρίζετε, κατασχέθηκε ήδη από τα διαθέσιμα του Δήμου μας. Με την ενέργεια τους αυτή, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να μην προβούν επί του παρόντος στην εκταμίευση του ποσού αυτού, στερούν από το Δήμο τη δυνατότητα να λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση του ως άνω ποσού ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, αίτημα που ήδη έχει υποβληθεί από τον Δήμο.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Κάνοντας έναν απολογισμό, εκτιμώ ότι όλη η υπόθεση ήταν μία βραδυφλεγής βόμβα που έσκασε στα χέρια μας. Οι συνέπειες αυτής της έκρηξης θα επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτισμική ζωή του τόπου μας. Πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα για να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις δυσμενείς επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας του Δήμου μας. Γι αυτό το λόγο, ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας καταθέτοντας ο καθένας τις προτάσεις του για την υπέρβαση της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τον Δήμο.
Παράλληλα με την προσπάθειά μας για άμεση επιχορήγησή μας από το Κράτος, εξετάζουμε διάφορες πιθανές λύσεις όπως τη σύναψη δανείου, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την επιβολή έκτακτης εισφορά στους δημότες, καθώς και άλλες προτάσεις.

Είναι γεγονός, ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Δήμου μας κρίση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας.
Σύντομα θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συγκέντρωση, στην οποία θα κληθούν όλοι οι δημότες της Σητείας να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να παραμείνει ο τόπος μας ζωντανός, δημιουργικός και να αποτελέσει πρότυπο τόσο για τους Σητειακούς όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας\”.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook