Η λιποπρωτεΐνη HDL, τα επίπεδα της οποίας ανεβαίνουν με τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική, δεν μας προστατεύει τελικά από καρδιαγγειακά επεισόδια, λένε τώρα οι επιστήμονες. Έχουν δίκιο;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ανεβασμένη κακή χοληστερόλη (LDL) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, ενώ η υψηλή καλή (HDL) θετικό. Τα επίπεδα της δεύτερης ανεβαίνουν με την άσκηση, τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, αλλά και με τροφές όπως το κοτόπουλο, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο σολομός, καθώς και τα γαλακτοκομικά. Παρ’ όλα αυτά, μια νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς για την προστατευτική δράση της καλής χοληστερίνης στην καρδιά. Ειδικότερα, ερευνητές εξέτασαν 116.000 άτομα, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2,6% είχε γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση υψηλής καλής χοληστερίνης. Οι επιστήμονες ωστόσο διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάτι που να αποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κινδύνευαν λιγότερο από καρδιοπάθεια.

«Ορισμένοι γενετικοί μηχανισμοί που ανεβάζουν την τιμή της καλής χοληστερόλης στο αίμα δεν φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αν, για παράδειγμα, η λήψη ενός φαρμάκου αυξήσει την καλή χοληστερόλη, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι έτσι θα περιοριστεί ο κίνδυνος» ήταν το συμπέρασμα του δρα Σεκάρ Καθίρεσαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και των άλλων συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση The Lancet. Την ίδια στιγμή, κλινικές δοκιμές που έγιναν στην Αμερική, στο πλαίσιο των οποίων χορηγήθηκε σε ορισμένους νιασίνη με στόχο να αυξηθεί η καλή χοληστερίνη, διακόπηκαν πρόωρα, επειδή δεν παρατηρήθηκε μείωση των καρδιακών επεισοδίων σε όσους την έλαβαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο ειδησεογραφικό δίκτυο CBC, ίσως είναι νωρίς να βγει κάποιο συμπέρασμα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ορισμένοι από τους ειδικούς έχουν λάβει επιδότηση για την έρευνά τους, ενώ άλλοι είναι έμμισθοι υπάλληλοι φαρμακοβιομηχανιών που προωθούν φάρμακα τα οποία χορηγούνται με στόχο να κατεβάσουν τις τιμές της κακής χοληστερίνης. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες που να αποδεικνύουν την προστατευτική δράση ή μη της HDL για την υγεία.

Η γνώμη του ειδικού

Τι θέση παίρνουν οι γιατροί αναφορικά με το πόρισμα της νέας μελέτης; Όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος Ιωάννης Νικαλέξης, «η εδραιωμένη γνώση που έχουμε σήμερα είναι ότι η χαμηλή χοληστερόλη που παρατηρείται κυρίως σε όσους καπνίζουν και δεν περπατούν ούτε ασκούνται αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας. Από εκεί και πέρα, ενώ, από τη μία, η καλή χοληστερόλη είναι καλό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, από την άλλη δεν αρκεί αυτό για να προστατευτεί κάποιος, αφού παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο. Ίσως το μήνυμα της μελέτης είναι αυτό».

elle.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook