Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο θα είναι το τοπίο σε όλη την Κρήτη με τους δυνατούς ανέμους και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που εξέδωσε η ΕΜΥ, αναμένονται χιόνια εκτός από τα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ βροχές και καταιγίδες θα επικρατούν όπου δε σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι και σταδιακά θα φτάσουν να είναι πολύ θυελλώδεις μέχρι και 9 μποφόρ, ενώ γενικό απαγορευτικό έχει εκδοθεί από όλα τα λιμάνια της Κρήτης.

Η θερμοκρασία στις παραλιακές περιοχές θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς και στα ορεινά από 0 έως 3 βαθμούς.

Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη

Ανοιχτή τηλεδιάσκεψη για την εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της κακοκαιρίας στο νησί, έγινε το στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, με την συμμετοχή του ίδιου και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Οι αντιπεριφερειάρχες του νησιού μέσω της τηλεδιάσκεψης επισήμαναν ότι η κατάσταση μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενη, ενώ και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες τους βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν όπου και όποτε απαιτηθεί τις επόμενες ώρες και όσο κρατήσει το κύμα κακοκαιρίας. Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσαν και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέχρι τώρα προβλήματα έχουν προκύψει σε ορεινούς δήμους του νησιού όπου τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ επίσης προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν και περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.
Αυτό που επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είναι ότι τα επόμενα 24ωρα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειες σε συνεργασία με τους δήμους θα βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.


Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας

Χανιά

Κλειστά λόγω του καιρού παρέμειναν σήμερα αρκετά σχολεία στα Χανιά κυρίως στα Σφακιά και το Σέλινο.

Συγκεκριμένα, λόγω δυσκολίας πρόσβασης και για λόγους ασφαλείας των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, δεν λειτούργησαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στα Ασκύφου, την Ανώπολη, το Έλος, την Κάνδανο, τον Σέμπρωνα και το Ροδοβάνι, ενώ οι γονείς των παιδιών στην Ασή Γωνιά ειδοποιήθηκαν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο καθώς υπήρχε κίνδυνος αποκλεισμού από τα χιόνια.

Επίσης, δεν λειτούργησαν το Γυμνάσιο-Λύκειο στα Σφακιά, το Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιόχωρας και το ΕΠΑΛ στην Κάνδανο.

Τα χιόνια δημιούργησαν προβλήματα στα οδικά δίκτυα προς Σφακιά, προς Ομαλό και προς το Σέλινο.

Εν τω μεταξύ άνδρες της Πυροσβεστικής χρειάστηκα να επέμβουν τρεις φορές για να απεγκλωβίσουν άτομα από ασανσέρ σε πολυκατοικίες, λόγω διακοπών ρεύματος.

Νωρίς το απόγευμα, ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης δήλωσε στο Flashnews.gr: \”Καλό είναι οι πολίτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις γιατί υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρή χιονόπτωση το βράδυ.\”

Ρέθυμνο

To κύμα κακοκαιρίας και ο λευκός χιονιάς, επισκέφτηκε τελικά τα ορεινά του Ψηλορείτη και την επαρχία Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου, με τη χιονόπτωση από τις πρωινές ώρες να είναι σχεδόν αδιάκοπη.

Λόγω προβλήματος μεταφοράς των μαθητών από τα ορεινά χωριά στα σχολεία των Ανωγείων, τα μαθήματα δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι διευθυντές στο Αμάρι διέκοψαν τα μαθήματα στις 11 το πρωί, ώστε οι μαθητές να καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να μην αποκλειστούν λόγω της κακοκαιρίας.

Όσο προχωράει η ώρα και λόγω της χιονόπτωσης, οι αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι αναγκαίες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως από το απόγευμα και μετά.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, από το πρωί χιονίζει διαρκώς μέσα στα Ανώγεια και σε πολλά σημεία το χιόνι έφτασε στους 15 πόντους.

Ηράκλειο

Σττς 10 το πρωί ο Αιρετός Περιφερειάρχης Κρήτης Στ.Αρναουτάκης, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη που διήρκησε μια ώρα με τους τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες του Νησιού, για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων

Όλες οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αυτοκίνητο αναποδογύρισε  επί της Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου, στο ύψος των Λινοπεραμάτων, λόγω, όπως αρχικά όλα δείχνουν, της ολισθηρότητας του οδοστρώματος  εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στο σημείο σπεύδει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό του οδηγού

Λασίθι

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται και ο νομός Λασιθίου. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τα χιόνια στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Στον Άγιο Νικόλαο η θερμοκρασία είναι γύρω στους 5 βαθμούς και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο τις βραδινές ώρες της Τρίτης με βροχή ή χιονόνερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τη νύχτα οι άνεμοι θα γίνουν πολύ ισχυροί.

Βροχή ή χιονόνερο έχουμε και στην περιοχή της Ιεράπετρας και της Σητείας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Ίδιος καιρός αναμένεται και για αύριο Τετάρτη.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου η πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε από το πρωί και η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Προβλήματα ιδιαίτερα δεν υπάρχουν και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου Οροπεδίου είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ με απόφαση του Δημάρχου Γ. Μηλιαρά τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου οι τοποθεσίες Άμπελος και Σελιά των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και καθώς και το 10ο χιλ. της Επαρχιακής Οδού Κριτσάς – Οροπεδίου Καθαρού, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω πυκνής χιονόπτωσης και χρειάζεται η προσοχή των οδηγών να είναι αυξημένη, κάνοντας χρήση στα οχήματά τους αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook