Οι δημοσκοπήσεις που είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας άμβλυναν τις ανησυχίες των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς έδιναν προβάδισμα ως προς την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικό του πώς εκλαμβάνουν οι διεθνείς αγορές τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι το σχόλιο του Μάρκους Χιούμπερ, επικεφαλής των γερμανικών χρηματιστηριακών πωλήσεων της ETX Capital στο Λονδίνο. \”Η απογοήτευση από τα ατέλειωτα μέτρα λιτότητας δίνει τη θέση στην επισήμανση ότι η απόρριψη των μέτρων λιτότητας, ακολουθούμενη από μία δυνητική έξοοδο της χώρας από το ευρώ, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες\” λέει ο Γερμανός αναλυτής στο πρακτορείο Bloomberg.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο) κινούνται ανοδικά με κέρδη της τάξης του 1%, ενώ ανάλογο ήταν το κλίμα το πρωί στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. Το ευρώ ενισχύεται, κινούμενο προς τα 1,26 δολάρια – έχοντας βρεθεί και κάτω από τα 1,25 δολάρια τις προηγούμενες μέρες – ωστόσο, το κόστος δανεισμού για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ανεβαίνει, καθώς έχουν ενισχυθεί τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης κερδίζει πάνω από 2,5% με διάθεση να κινηθεί προς τις 500 μονάδες.

Τον τόνο δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον σηματωρό τίτλο της Εθνικής στο +2,5% και στα 1,24 ευρώ και με την άνοδο να ξεπερνά το 5% σε Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Πάνω από 2% η άνοδος στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook