To Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Ηγεσία και Διοίκηση Βιώσιμων Επιχειρήσεων προσκαλεί στα εγκαίνια της το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 6 μ.μ. στo οικολογικό κτίριο της ΕΣΑ στο Δράπανο.

Η Sharon Jackson και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν τη δημιουργία, τους στόχους και τη λειτουργία της κοινωνικής επιχείρησης.

Η ΕΣΑ Κρήτης

Το όραμα: Σε μια κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη, ένα ειδικά σχεδιασμένο οικολογικό κτίριο, ένας χώρος για την εκπαίδευση και την έρευνα στην εφαρμογή της βιώσιμης διοίκησης επιχειρήσεων. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης, μάθησης και συνεργασίας πάνω στη βιωσιμότητα, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις γενικές αρχές της αειφορίας.
Ευρύτερη φιλοσοφία της ΕΣΑ: Μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ουσιαστικής κατανόησης της «βιώσιμης επιχειρηματικότητας» και του «βιώσιμου εαυτού» από την πλευρά των διοικητικών και ηγετικών στελεχών βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η γη της ΕΣΑ: Η γη επιλέχθηκε με κύριο κριτήριο το φυσικό περιβάλλον και τους σχηματισμούς των βράχων που δημιουργούν φυσικές «αίθουσες», που μπορούν να λειτουργήσουν στη λογική της αρχαίας αγοράς (τόποι συνεύρεσης, συζήτησης και διδασκαλίας).

Το κτίριο: Η Ακαδημία έχει κατασκευαστεί από ξύλινο πλαίσιο πιστοποιημένο από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC), χώμα και  πέτρα από το σκάψιμο των θεμελίων, αχυρόμπαλες και με πράσινη στέγη. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου, η θέση του, και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εξασφαλίζουν ένα κτίριο που παραμένει δροσερό, χωρίς την ανάγκη κλιματισμού, κατά τη διάρκεια του καυτού κρητικού καλοκαιριού, και ζεστό κατά τη διάρκεια του ορεινού χειμώνα.

Το κτίριο είναι ανεξάρτητο από το ηλεκτρικό δίκτυο και όλη η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από τον ήλιο μέσω φωτοβολταϊκών. Η αίθουσα σεμιναρίων και η τραπεζαρία είναι σχεδιασμένες ώστε να χωρούν άνετα 50 άτομα. Η αίθουσα σεμιναρίων είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα συνήθη εργαλεία διδασκαλίας, υπολογιστή, προβολέα και πίνακα παρουσίασης.

Η ΕΣΑ είναι μια οικολογική κατασκευή από φυσικά υλικά στη μέση της υπαίθρου, και ταυτόχρονα ένα κομψό και μοντέρνο κτίριο χτισμένο στα πρότυπα της ΕΕ, με πρόβλεψη πρόσβασης και μπάνιου για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Χρονοδιάγραμμα: Το αρχικό όραμα ξεκίνησε το 2008, η γη επιλέχθηκε (από 13 διαφορετικά οικόπεδα) και αγοράστηκε το Νοέμβρη του 2009, ενώ το 2010 σχεδιάστηκε το κτίριο και χορηγήθηκαν οι άδειες. Η κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πραγματοποιήθηκαν και εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την οικολογική δόμηση. Πολλοί κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στην κατασκευή της ΕΣΑ.

Έμαθαν νέες τεχνικές οικολογικής δόμησης, όπως χτίσιμο τοίχων με αχυρόμπαλες, πώς να φτιάχνουν με τα χέρια τους πλιθιές και να τις ψήνουν στον ήλιο, να σοβατίζουν με χώμα και άργιλο. Το κτίριο της ΕΣΑ ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί το Μάρτιο του 2012. Τα πρώτα σεμινάρια για τις τοπικές επιχειρήσεις, την κοινότητα και τους εταίρους της ΕΣΑ ξεκίνησαν το Μάιο του 2012.
Εταιρική ταυτότητα: Κατά τη στιγμή της ίδρυσης της εταιρείας δεν υπήρχε στην Ελλάδα δομή για κοινωνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, η European Sustainability Academy (ΕΣΑ) είναι μια ελληνική εγγεγραμμένη O.Ε. που αναφέρει στο καταστατικό της ότι θα λειτουργεί ως κοινωνική επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της ΕΣΑ, αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην έρευνα και την εκπαίδευση στη βιώσιμη διοίκηση επιχειρήσεων. Η ΕΣΑ στηρίζει επίσης κοινοτικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες: Κατά την περίοδο κατασκευής του οικολογικού κτιρίου της ΕΣΑ, υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και συζητήσεις για υποστήριξη και συνεργασία. Ένας βασικός στόχος της ΕΣΑ ήταν πρώτα η δημιουργία συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο και ύστερα η διεύρυνση σε ευρύτερα διεθνή δίκτυα και διεθνείς επιχειρήσεις.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του WWF Ελλάς ήταν οι πρώτοι υποστηρικτές της ΕΣΑ.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες της ΕΣΑ ως κοινωνική επιχείρηση, άλλες τοπικές πρωτοβουλίες που έχουν προταθεί περιλαμβάνουν ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα (Eco kids) σε συνεργασία με τα τοπικά σχολεία, την υποστήριξη εκπαιδευτικού προγράμματος για την προστασία των ζώων στα σχολεία σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες και συλλόγους, και προγράμματα αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης για γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook