Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ, ήρθε μετά από αίτημα του τέως πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε μια συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτήθηκε για το πώς βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης.

«Κοιτάξτε», απάντησε. «Εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόντες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».

Ακόμα και αν δεν ονομάτισε τη χώρα, το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στην Ελλάδα και δη ως αναγνώριση του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν όλο και πιο κοντά. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες προσβλήθηκαν και ο Μπαρόζο επικρήθηκε.

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το επεισόδιο με τον Μπαρόζο είναι ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε σκοπό να κάνει μια τόσο ισχυρή δήλωση.

Αν το έκανε, είναι επειδή του του τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, και του το ζήτησε, σύμφωνα με επίσημη πηγή από την Επιτροπή που επικαλείται το Reuters.

Αισθανόμενος ένα είδος στέρησης από την αποτυχία να σχηματιστεί συνασπισμός μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, ο Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να πει κάτι δυνατό, ελπίζοντας πως θα μπορούσε έτσι να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία, σημειώνεταιθ

«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», είπε η επίσημη πηγή της Επιτροπής για τη σειρά των γεγονότων. Όμως, «δεν δούλεψε», προσέθεσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook