Την ώρα που η Ιταλία μετράει τις πληγές της από το νέο κτύπημα του Εγκέλαδου, αναλυτές κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Από τον χθεσινό σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ – τον δεύτερο σε διάστημα εννέα ημερών, στην περιφέρεια της Εμόλια Ρομάνια, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν , 350 τραυματίστηκαν ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι κι αγνοούμενοι. Περίπου 14.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτικών παραγωγών στην Εμίλια Ρομάνια, περιοχής διάσημης για τα αλλαντικά και τυριά της , το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής Μοντένα- μία από τις περιοχές που επλήγησαν βαρύτατα-, μόνο από το πρώτο κτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαίου , το κόστος στον επιχειρηματικό τομέα υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ήδη οι ζημιές από τον σεισμό έχουν παρενέργειες και στις αγορές. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, διεμήνυσε με δηλώσεις του ότι το κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιδιορθώσει τις ζημιές το συντομότερο δυνατόν.

Στην προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων για την αποκατάσταση της σεισμόπληκτης περιοχής εγγράγφεται και η πρωτοβουλία πολιτών, μέσω Διαδικτύου, προς την προεδρία της Δημοκρατίας, να ακυρωθεί η στρατιωτική παρέλαση , ημέρα του δημοψηφίσματος υπέρ της δημοκρατίας στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα, πολλοί δήμαρχοι ζήτησαν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού \”Συμφώνου Σταθυερότητας\” που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι πληγέντες.Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενπισχυση από την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ιταλίας θα είναι σε ύφεση όλο το 2012 , σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Μόντι, η οποία πιέχει για επιτάσυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook