Κατά 75% αναμένεται να αυξηθούν τα νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς έως το 2030, ενώ η αύξηση στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη θα ξεπεράσει το 90%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Πρακτορείου για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) στη Λυών της Γαλλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet Oncology, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Πλάμερ, ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες ανιχνεύοντας τις τάσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό, σε σχέση με το γενικότερο επίπεδο της ανάπτυξής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, φαίνεται να μειώνονται διαχρονικά σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως αυτές οι μειώσεις πιθανότατα θα υπερ-αντισταθμισθούν από τις σημαντικές αυξήσεις άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το «δυτικό» τρόπο ζωής, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου.

Σήμερα, οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς (ιδίως του τραχήλου), καθώς επίσης ήπατος, στομάχου και σαρκώματος Kaposi.

Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης έχουν υψηλότερα ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων), με την αναπαραγωγή, την παχυσαρκία και τη διατροφή (μαστού, προστάτη, εντέρου).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, καθώς θα βελτιώνεται το επίπεδο ζωής στις φτωχότερες χώρες, αναμένεται μεν να μειωθούν οι καρκίνοι που σχετίζονται με τις μολύνσεις από ιούς, αλλά να αυξηθούν αισθητά άλλοι καρκίνοι που ήδη γνωρίζουν εξάπλωση στις δυτικές χώρες.

Το 2008 καταγράφηκαν συνολικά 12,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου, που αναμένεται να φθάσουν τα 22,2 εκατ. το 2030. Η αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 93% έως το 2030 στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης και κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν.Αφρική κ.α.).

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού αυξάνονται διαχρονικά στις περισσότερες χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ οι καρκίνοι του στομάχου και του τραχήλου γενικά μειώνονται στις ίδιες χώρες.

Ο καρκίνος των πνευμόνων δεν αποτελεί εξαπλωμένη νόσο στις χώρες με χαμηλό δείκτη HDI, όμως, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος στις πιο φτωχές χώρες, τότε αυτή η μορφή καρκίνου είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει αυξημένα ποσοστά. Ακόμα οι ερευνητές επισήμαναν ότι το 40% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου εμφανίστηκαν σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη HDI, παρόλο που αυτές έχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού

health.in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook