«Όμηροι» παραμένουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ακόμη και εκείνοι που έχουν καταβάλει το σύνολο του ειδικού προστίμου, καθώς οκτώ μήνες μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, παραμένουν εκκρεμότητες οι οποίες δεν επιτρέπουν την περαίωση της διαδικασίας.

Οι αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων και το διάγραμμα κάλυψης δεν έχουν εκδοθεί.

Την ίδια στιγμή, η έναρξη της β' φάσης της διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών και μελετών, που βάσει της ρύθμισης είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό καθότι δεν υπάρχει νέα εγύκλιος.

Το ΥΠΕΚΑ στις 28 Μαΐου εξέδωσε απόφαση με τροποποιήσεις και προσθήκες επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης των αυθαίρετων χώρων αλλά και την επιστροφή των χρημάτων, τα οποία λανθασμένα καταβλήθηκαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων ή ημιυπαίθριων χώρων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων απευθύνονται στους μηχανικούς για να βρουν μια λύση, αλλά το αλαλούμ συνεχίζεται.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων οι οποίοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, καθώς, όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκος Ζυγούρης, οι μηχανικοί τους αδυνατούν να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη υπαγωγή του ακινήτου με την κατάθεση των απαιτούμενων από τον νόμο δικαιολογητικών. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον, η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου δεν φρόντισε να λύσει το θέμα του δελτίου δομικής τρωτότητας ή της μελέτης που προβλέπεται στον νόμο».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί και δεν προχωρούν σε τακτοποίηση είτε λόγω της οικονομικής κρίσης και της ρευστής πολιτικής κατάστασης είτε εξαιτίας των μελανών σημείων της ρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο οι αιτήσεις που κατατίθενται καθημερινά στο ΤΕΕ είναι περίπου 800 - 1.000 την ημέρα όταν το τρίμηνο Νοεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 υποβάλλονταν περίπου 3.000 φάκελοι καθημερινώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ το σύνολο των αιτήσεων (από 1ης Οκτωβρίου 2011 ως 30 Μαΐου 2012) φτάνει τις 348.222. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τα τακτοποιημένα αυθαίρετα ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, από αυτά ως σήμερα έχουν εισπραχθεί τα 504.310.135 ευρώ. Τα υπόλοιπα αναμένεται να... ενισχύσουν τη «μαύρη τρύπα» των κρατικών ταμείων σε βάθος τριετίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το ΤΕΕ, από τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση μόλις το 6% έχουν βρεθεί υπερήμερα στις πληρωμές πέραν του ενός μηνός.  Η τελική προθεσμία υποβολής φακέλων λήγει στις 30 Ιουνίου. Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και μελετών της β' φάσης η καταληκτική ημερομηνία έχει παραταθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Επιστροφή χρημάτων τα οποία λανθασμένα κατεβλήθησαν από πολίτες για τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέα εγκύκλιος (28/5/2012 εγκ. 7) του ΥΠΕΚΑ. Για τον πολίτη που κατέβαλε, από λάθος, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που όφειλε κατά την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων η διαδικασία για επιστροφή του επιπλέον ποσού είναι η ακόλουθη:

Συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων (αποδεικτικά καταβολής χρημάτων και φύλλο υπολογισμού προστίμου).

Υποβολή αιτήματος επιστροφής χρημάτων (για επιστροφή όλου του ποσού ή μέρους του ποσού) σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα της τράπεζας από την οποία έκανε μία ή περισσότερες πληρωμές. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν γνωρίζει τη διαδικασία, του ζητείται να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Οργάνωσης της Τράπεζάς του. Αν ο υπάλληλος συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολία μπορεί να τηλεφωνήσει στο Πράσινο Ταμείο (τηλ. 210 5241.903 και 210 5241.919).

Το υπερβάλλον ποσό μετά τον απαραίτητο έλεγχο (από ΔΙΑΣ και ΥΠΕΚΑ) επιστρέφεται στον πολίτη με πίστωση στον λογαριασμό του, εντός περίπου πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος.

 

zougla.gr