Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια λύση στην τραπεζική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία που να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας την θέση της χώρας για πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Την ίδια, στην επείγουσα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G-7 ασκούνται πιέσεις στη Γερμανία για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ενώ το Βερολίνο πιέζει τη Μαδρίτη να δεχθεί τη διάσωσή της από την ΕΕ.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την ΕΚΤ (το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει την Τετάρτη) να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

«Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς, μεθόδους για να φέρουμε τα απαραίτητα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα της Ισπανίας, αλλιώς δεν θα επιτύχουμε τίποτα», είπε ο κ. Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Εάν, για να σώσεις την τράπεζα, πρέπει να αυξήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτή η αύξηση οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφεσαι», είπε.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί «μέσω των μηχανισμών μιας τραπεζικής ένωσης, το οποίο είναι κάτι που στηρίζουμε».

Αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη τραπεζική κρίση και την κάθετη αύξηση του κόστους δανεισμού της, η Ισπανία πιέζει για απευθείας διάσωση των εγχώριων τραπεζών από την Ευρώπη, ωστόσο διστάζει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ), κίνηση που θα την υποχρέωνε να αποδεχθεί απευθείας έλεγχο των δημοσιονομικών της από την Κομισιόν.

Η Γερμανία αντιστέκεται σε αυτή την πρόταση, καθώς δεν θέλει να επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM.

Ο ESM, με δύναμη πυρός 500 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουλίου.

Τηλεδιάσκεψη της G-7

Κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G-7) θα ασκήσουν πιέσεις στην Γερμάνια για να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της G7.

«Η Γερμανία θα δεχθεί σφοδρή κριτική», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία και επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις την Ισπανία να δεχτεί διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναπληρωθούν τα κεφάλαια των τραπεζών της.

Η Ισπανία, ωστόσο, αντιστέκεται στις πιέσεις.

«Δεν το επιθυμούν (οι Ισπανοί). Είναι πολύ περήφανοι. Πρόκειται για μοιραία ύβρη», είπε η πηγή για την κυβέρνηση στη Μαδρίτης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook