Η Προοδευτική Πολιτιστική Κίνηση «Λευτέρης Δασκαλάκης», η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ¨Δομίνικος Θεοτοκόπουλος¨ και ¨Φαιστός¨  προσκαλούν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων του 1ου Μαθητικού διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά Σχολεία του νομού Ηρακλείου, από τις 25 Απριλίου έως τις 25 Μαϊου 2012.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου. Θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου.

«Ψύλλος» είναι ο τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο Ηλίας Σεϊτανίδης. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ' ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά...». Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Δημήτρης Σπύρου, συγγραφέας, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ο οποίος θα μιλήσει για την ταινία, το ομώνυμο βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε και θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες.
Θα ακολουθήσει ένα σύντομο αφιέρωμα στο δημοσιογράφο Λευτέρη Δασκαλάκη που τον είχε οραματιστεί και η βράβευση των σχολείων και των μαθητών που διακρίθηκαν στον ομώνυμο διαγωνισμό.

Τα βιβλία που θα συνοδεύουν τις διακρίσεις είναι προσφορά των εκδόσεων ¨Πατάκης¨ και ¨Ταξιδευτής¨.