Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις δηλώσεις που έκανε μετά την απόφαση της ευρωτράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1%.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη με έντονη αβεβαιότητα που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμα θα συνεχισθούν οι πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (main refinancing operations – αφορούν σε περίοδο έως 3 μήνες) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, εφέτος το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από -0,5% έως +0,3% και το 2013 σε 0% έως 2%.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου, οι εκτιμήσεις για το 2012 δεν έχουν αλλάξει, ενώ για το 2013 έχει περιορισθεί το εύρος.

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι είπε ότι είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος μεταξύ 2,3% και 2,5% (έναντι εκτίμησης για 2,1%-2,7% τον Μάρτιο) και μεταξύ 1% και 2,2% το 2013.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως ζήτησε πρόσφατα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η μείωση των επιτοκίων, πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στος κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα στην ευρω-περιφέρεια.

Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο θα ήταν ένας νέος, ο τρίτος, γύρος των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ (LTRO), ενδεχομένως με πενταετή αντί για τριετή διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων θα περιόριζε σημαντικά τους φόβους που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ένα κύμα μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες (bank run).

Μάλιστα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, δήλωσε την Τρίτη από τη Λετονία ότι «χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook